Sök
Stäng denna sökruta.

Mr George Legacy – hyllning till en legend

Mr George Legacy är en exklusiv lyxserie där Gordon & MacPhail hyllar arvet efter George Urquhart (1919 –2001). George Urquhart grundade inte Gordon & MacPhail, men tillsammans med sin far var det han som kom att utveckla företaget och under andra halvan av 1900-talet gjorde han närmast ovärderliga insatser för whiskybranschen.

Det är ingen överdrift att påstå att det var George Urquhart som lade grunden för trenden kring singelmaltwhisky. I en tid av nedläggningar och strukturomvandling såg han till att singelmaltwhisky såldes och att nedläggningshotade destillerier från hela Skottland fick en trygg lagringsplats i Elgin.

Mer än någon annan reste George Urquhart runt bland Skottlands destillerier, byggde relationer, fick förtroenden och lät fylla egna fat som han lagrade hemma i Elgin. Det enorma lager han byggde upp i Elgin med gammal, antik whisky, i flera fall från sedan länge försvunna destillerier, saknar all motsvarighet. När nu Gordon MacPhail lanserar en hyllningsserie är det just arvet från Mr George man buteljerar, fat som farbror George själv valt ut, låtit fylla och lagt att vila i lagerhusen. Snacka om att smaka på whiskyhistoria – den är här nu.

Det arv som nu lanseras är en 64 årig Glen Grant som lagrats på ett kraftfullt olorosofat. Trots den mycket anspråksfulla åldern ligger alkoholhalten på imponerande 56,1 %. Det är svårt att tänka sig mer luxuös whisky.

I lager

Glen Grant 1957 1st Fill Sherry, Mr George Legacy 64 YO, 56,1%

Säljstart

Torsdag 25 augusti, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40204-01

Alkoholhalt:

56,1%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Glen Grant

Destillerad:

10 oktober 1957

Buteljerad:

9 november 2021

Ålder:

64 år

Årgång:

1957

Fat:

First-fill Sherry butt, Cask No. 3483

Totalt antal flaskor:

298 fl.

Antal flaskor till Sverige:

7 fl.

PRIS

79 782 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Fyllig, brittisk fruktkaka, julkryddor, kanel, ingefära. Toner av apelsinmarmelad, mörk sirap och bivaxpolish.

Smak:

Körsbär, tobak och pepparmynta. Mogna röda äpplen, citronzest och anis.

Eftersmak:

Lång, kryddig och fyllig med drag av skogsbär och rostad ek.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.