Sök
Stäng denna sökruta.

Arran Amarone cask finish

Arran är ett av de destillerier som kring millennieskiftet blev ledande kring utvecklingen av slutlagring, sk Cask Finish. Några få destillerier hade tidigare experimenterat med att avsluta whiskyns mognadstid genom att under en kortare tid lagra den på vinfat, främst sherry, portvin och madeira. Arran visade att det fanns stora möjligheter att skapa spännande whisky med helt andra typer av slutlagringar.

Arran hade en enorm experimentlusta och lanserade whisky som avslutats på Tokaij-fat, Chardonnay-fat, Calvados-fat och en lång rad andra kreativa slutlagringar. Flera av Arrans experiment återupprepades aldrig, men några föll så väl ut att de har återkommit gång på gång. En sådan är slutlagringen på Amarone-fat.

Amarone är en av vinvärldens supertungviktare. Vinet kommer från Valpolicellaområdet i i italienska Veneto och görs av torkade druvor. Det är sprängfyllt med smaker och ibland nästan trögflytande i sin textur. Trots att Amarone kan vara svårt att matcha med mat har det blivit ett kultvin, inte minst i Sverige under det tidiga 2000-talet.

Arran är ett av få destillerier som har lagrat whisky på Amarone. Dels vimlar inte marknaden av Amarone-fat, dels krävs det en whisky som kan balansera de vinösa tonerna från det kraftfulla russinvinet. Arrans whisky gör det på ett briljant sätt. Den maltiga och kryddiga spriten går hand i hand med vinet och Amaronelagringen har blivit en återkommande succé för Arran.

Nu kommer 600 flaskor till Systembolaget, buteljerade vid 50 %. Noteras bör att när Arran häromåret öppnade Lagg Distillery på södra delen av ön så ändrade man destillerinamnet till Lochranza, men behöll varumärket Arran.

Slutsåld

Arran Single Malt Amarone Cask Finish, 50%

Säljstart:

Fredag 9 september, kl. 10:00. Utvalda butiker (ca 20st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41196-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

Yngsta whiskyn är destillerad den 3:e april 2015

Buteljerad:

13 april 2022

Råvara:

Mältat korn

Vatten:

Vatten från Loch Na Davie via Easan Biorach burn

Fat:

Slutlagring på Amaronefat

Övrigt:

Ingen kylfiltrering och inga artificiella färgämnen

Totalt antal flaskor:

24 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

600 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djup koppar.

Doft:

Pocherade päron och honung, rostad mandel och en liten doft av tranbär. Där finns även kaffe, apelsinchoklad och smörkola.

Smak:

Mörk choklad, körsbär, fruktkonfekt, syltade bär och kola. Efterhand kommer mogna, mörka plommon tillsammans med söta aprikoser och kanel.

Eftersmak:

En välbalanserad kombination av Arran-malt och Amarone-frukt, koncentrerad och elegant.

Arran Port Cask Finish

Steget mellan portvin och sherry är inte särskilt stort, åtminstone inte om vi accepterar att det är handlar om olika druvsorter och annorlunda vinifiering.

Engelsmännen handlade av historiska skäl gärna med Portugal istället för Frankrike och både sherry och portvin dracks som dessertvin i stora mängder i Storbritannien. Sherry allra mest, och tomfaten från den sherry man importerade blev snart ”grand cru” för whiskylagring.

Portvinslagrad whisky däremot förekom nästan aldrig. Det skulle dröja till 1996 när David Stewart på Balvenie buteljerade en Port Wood Finish innan branschen började förstå att portvinsfat kan vara ett lysande sätt att krydda upp en whisky.

Redan 2004 lanserade Arran sina första Portvinslagringar och precis som för Amarone-finishen blev resultatet så lyckat att man har återkommit till portvinsfat flera gånger. Nu släpps 600 flaskor på Systembolaget.

Slutsåld

Arran Single Malt Port Cask Finish, 50%

Säljstart:

Fredag 9 september, kl. 10:00. Utvalda butiker (ca 20st) samt webblager.

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41195-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

Mer än hälften av whiskyn destillerades tidigt 2014. Yngsta komponenten destillerades 24 mars 2015.

Buteljerad:

21 mars 2022

Råvara:

Mältat korn

Vatten:

Vatten från Loch Na Davie via Easan Biorach burn

Fat:

Slutlagring på portvinsfat

Övrigt:

Ingen kylfiltrering och inga artificiella färgämnen

Totalt antal flaskor:

21 000 fl.

Antal flaskor till Sverige:

600 fl.

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Vanilj, kryddor och citrus tillsammans med torkad frukt och nötter. Med lite vatten kommer mandarin, kola och honung.

Smak:

Lager med frukt och kryddor, kanel, bakade äpplen och jordgubbssylt. Med vatten öppnar whiskyn upp med varma malttoner och söta päron.

Eftersmak:

Klassisk Arran-malt med maltig sötma och komplex, mångfacetterad, final.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.