Sök
Stäng denna sökruta.

Bourbonfatlagrad Highland Park för Sverige

Anrika Highland Park på Orkneyöarna är utan tvekan ett av Skottlands mest ryktbara destillerier. I ålder närmar det sig ofattbara 250 år.

Destilleriet har, på många sätt, varit en galjonsfigur för singelmaltwhisky där den unika Orkneytorven, golvmältning och sherryfat skapat en whisky med ett så tydligt fingeravtryck att det bara kan vara en Highland Park.

Bourbonlagrad Highland Park tillhör inte vanligheterna, i synnerhet inte när det gäller vällagrad och lite äldre whisky. I det här fallet har Gordon & MacPhail lagt Highland Park på ett refill bourbonfat. Det innebär att destilleriets DNA inte döljs av de traditionella sherryfatens smaker. Vill man verkligen uppleva hur Orkneyöarnas unika klimat, saltregn och ljungtorv påverkar whiskyn är det just sådana fat man ska ta sikte på.

I Connoisseurs Choice-serien kommer nu en 14-årig Highland Park, destillerad 2007 och buteljerad enbart för Sverige vid 56,8%.

Slutsåld

Highland Park 2007 Refill Bourbon Barrel Connoisseurs Choice 14 YO, 56,8%

Säljstart

Fredag 9 september, kl. 10:00. Utvalda butiker (ca 6st) och webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41197-01

Alkoholhalt:

56,8%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Highland Park Distillery

Destillerad:

Tisdag 25 september 2007

Buteljerad:

Måndag 2 maj 2022

Ålder:

14 år

Fat:

Refill Bourbon Barrel, Cask No. 15603506

Totalt antal flaskor:

234 fl.

Antal flaskor till Sverige:

234 fl.

PRIS

1 588 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Lätt gyllene.

Doft:

Söta exotiska frukter, demerara-socker och kakao. Där finns även apelsin- och citruszest tillsammans med en elegant vanilj.

Smak:

Tropiska frukter, ananas och mango tillsammans med mörk honung och svartpeppartoner i en liten stillsam rök.

Eftersmak:

Fyllig och kvardröjande med kryddig citrus.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.