Sök
Stäng denna sökruta.

Vällagrad Cognac från Grande Champagne

A.E. Dor är ett av världens mest prestigefyllda cognacshus. Ingen annan producent har lika imponerande lager. I vissa damejeanner i källarvalven ligger cognac man knappast trodde fanns. Den äldsta är från 1805, samma år som Napoleon besegrades vid slaget vid Trafalgar. A.E. Dor har betydande mängder 1800-talscognac i lager och några av dessa, buteljeras på begäran, till och med den äldsta från 1805. Men den som önskar en sådan dyrgrip får räkna med att lägga upp en försvarlig summa.

A.E. Dor grundades 1858 av läkaren Jean Baptiste Dor i staden Jarnac i södra Frankrike, men det var efter sonen Amedée Eduard Dor som företaget fick sitt namn. Att A.E. Dor har så exceptionella årgångar i lager beror på att man tidigt köpte cognac från andra producenter.

1982 förvärvade Odile Rivière A.E. Dor, hon visade sig vara en gudabenådad master blender, eller ”maître de chai” (källarmästare) på franska. Hennes blandningar fick världsrykte och etablerade A.E. Dor som ett av världens främsta cognacshus. Odile Rivière förolyckades några år efter förvärvet och hennes make och son tog över verksamheten. Då var A.E. Dor berömt och hade presidenter och kungahus på kundlistan. Sonen, Pierre-Antoine Rivière, .

A.E Dor Vieille Réserve No. 6 är en blandning av cognac i olika åldrar från prestigedistriktet Grande Champagne. Yngsta komponenten är 35 år och den äldsta är avsevärt mycket äldre. Lagring har skett i A.E. Dors källare i Jarnac där den fuktiga miljön resulterar i en mjuk, rund och lättälskad cognac.

Slutsåld

A.E. Dor Cognac Vieille Réserve No. 6 Grande Champagne, 40%

Säljstart:

Fredag 16 september, kl. 10:00. Utvalda butiker (ca 3st) samt webblager.

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41242-01

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Grande Champagne, Frankrike

Typ:

Cognac

Producent:

A.E. Dor

Ålder:

>35 år

Lagring:

A.E. Dors källare i Jarnac. Hög luftfuktighet.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 998 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Djup mahogny.

Doft:

Generös, mjuk, rund och inbjudande med toner av vanilj, choklad, aprikos, plommon och ljus farin.

Smak:

Sammetslen med toner av vanilj, karamell, äpple, te, valnötter och kryddor.

Eftersmak:

Elegant finish med drag av kanderade blomblad, svart te och vaniljkola.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.