Sök
Stäng denna sökruta.

NIKKA Coffey Malt – resultat av japansk envishet och uppfinningsrikedom

Att irländaren Aeneas Coffey förändrade dryckesindustrin med sin Coffeypanna är välkänt för de flesta. Mindre bekant är att han genom att installera sådana pannor hemma på Irland, på bland annat Watts Distillery i nordirländska Londonderry, gav irländarna ett avgörande volymförsprång som mer eller mindre gav dem kontroll över hela den amerikanska whiskeymarknaden. Fram till förbudstiden var skottarna ordentligt på efterkälken i USA.

Det visste såklart Masataka Taketsuru när han under försommaren 1919 gjorde några praktikveckor på Bo’ness Distillery utanför Edinburgh, och fascinerades av Coffeypannornas möjligheter. När han långt senare började planera för sitt andra destilleri i Japan var det just sådana pannor han ville få tag på. Redan flera år innan han ens bestämt vilken plats han skulle bygga sitt ”Sendai” lyckades han komma över två utrangerade Coffeypannor som han magasinerade utanför Tokyo.

Långt senare, runt 2010, började man experimentera med att destillera maltwhisky i de gamla Coffeypannorna. Något sådant hade inte gjorts tidigare och det var komplicerat att få pannorna att leverera som man ville. Målsättningen var att skapa något nytt och att förena singelmaltwhiskyns komplexitet och smakrikedom med grainwhiskyns eleganta mjukhet.

Nikka Coffey Malt lanserades 2013 efter flera års experiment. Japansk envishet och uppfinningsrikedom lönade sig. Resultatet blev en stor framgång och i dag har Coffey Malt sin givna plats i Nikkas Core range och dessutom ett enastående prisskåp hemma på Miyagikyo Distillery.

Nikka Coffey Malt brukar vara ett populärt köp när svenska allokeringen släpps på SB och efterfrågas alltid flitigt när årstilldelningen sålt slut.

Slutsåld

Nikka Coffey Malt Whisky, 45%

Säljstart

Fredag 30 september, utvalda butiker (ca 60st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11277-01

Alkoholhalt:

45%

Ursprung:

Typ:

Grain Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co

Destilleri:

Miyagikyo Distillery*

Destillation

Coffey Still

Ålder:

Anges ej

Råvara:

Mältat korn

Vatten:

Mjukt vatten

Fat:

Huvudsakligen ombyggda och omkolade bourbonfat

Angels share:

2–4%

Antal flaskor till Sverige:

3 000 fl.

PRIS

691 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

* Coffey Malt is all distilled in Nikka’s Coffey stills, but a part of the old batches in the formula was made from distillates imported from Ben Nevis and then distilled in our Coffey stills as a part of our experiments in the past. This product does not meet all the criteria of “Japanese Whisky“ defined by the Japan Spirits & Liqueur Makers Association.

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Livlig med citrustoner, päron, banan och lätt peppriga inslag samt en fint avrundad vanilj.

Smak:

Citrus dominerar, clementin och apelsin. Chokladtoner, torkad frukt och plommon.

Eftersmak:

Mer frukt. Citrus, Mirabelle-plommon, lite lakrits, rostad ek, karamell, kanel och popcorn.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.