Sök
Stäng denna sökruta.

Sherryfatlagringar från Connoisseurs Choice

Ingen annan whiskyserie har haft lika stor betydelse som Connoisseurs Choice. Upphovsmannen, George Urquhart, var decennier före sin tid när han började köpa in fat och buteljera singelmaltwhisky från olika destillerier. Det är ingen överdrift att påstå att han och Gordon & MacPhail lade grunden för det som senare skulle utvecklats till en av de allra viktigaste spritkategorierna, Scotch Single Malt Whisky.

Den första Connoisseurs Choice-buteljeringen lanserades 1968. Sedan dess har denna föregångsserie fortsatt att imponera på whiskyentusiaster med ett nästan oräkneligt antal mästerliga buteljeringar. Denna historiska serie kom att bana väg för hela branschen och den är lika levande i dag som för 50 år sedan. Lagom till 50-årsjubileumet fick serien dessutom en helt ny och elegant design.

Connoisseurs Choice-buteljeringar är eftertraktade och många marknader står i kö för att få del av lanseringarna. Inte sällan är whiskyn så unik att destillerierna själva aldrig skulle kunna buteljera en liknande utgåva. Nu lanseras två sherryfatlagrade buteljeringar i Connoisseurs Choice-serien; 27-årig respektive 30-årig whisky från Speyside-destillerierna Tormore och Linkwood.

Tormore 1994

Med dryga 60 år på nacken är Tormore ett relativt ungt destilleri, men ändå ett av de mest iögonfallande. Tack vare sin unika arkitektur har det blivit byggnadsminnesmärkt. Vissa tycker att det är Skottlands vackraste destilleri, andra vill placera det i andra änden på skalan. Det är i alla fall omöjligt att inte lägga märke till Tormore när man passerar på A95 upp mot Craigellachie i Speyside.
 
Tormore lär under en tid ha varit i händerna på den amerikanska maffian, men det hör historien till. Fram tills alldeles nyligen har destilleriet ägts av franska Pernod Ricard och malten har i regel gått till Long John, Chivas Regal och andra av bolagets berömda blendwhiskysorter. I juni meddelades det att Tormore Distillery sålts till bröderna Singhs Elixir Distillers. 
 
Som singelmalt är Tormore förhållandevis okänd och man får ofta söka sig till de oberoende buteljerarna för att finna intressanta buteljeringar. Nu lanserar Gordon & MacPhail en 27-årig sherrylagring på kraftfulla 57,2%.

Slutsåld

Tormore 1994 1st Fill Sherry Butt Connoisseurs Choice 27 Years Old, 57,2%

Säljstart:

Torsdag 29 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11417-01

Alkoholhalt:

57,2%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Tormore Distillery

Destillerad:

Torsdag 15 september 1994

Buteljerad:

Fredag 22 april 2022

Ålder:

27 år

Fat:

First Fill Sherry Butt, Cask No. 8348

Totalt antal flaskor:

570 fl.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

3 394 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Vanilj, bakade äpplen och sultanrussin. Citronzest, farinsocker och ek.

Smak:

Mjuk och söt äppelkaka som följs av apelsinskal, en varm kryddighet, mjölkchoklad och rostad ek.

Eftersmak:

Lång med kvardröjande sötma och svartpeppar.

Linkwood 1991

Om Tormore tillhör de mer udda destillerierna hos Gordon & MacPhail så är Linkwood desto mer välbekant.

De som kan sin whiskyhistoria brukar beskriva Linkwood som spindeldestilleriet. Historien är väl som alltid tillspetsad, men den hänger samman med den excentriske destillerichefen Roderick MacKenzie som kom till Linkwood vid krigsslutet 1945. Under de 18 år han styrde och ställde tillät han inte den minsta förändring, inte ens inköp av nya maltspadar, eller städning. Allra minst tillät han att spindelnät togs bort. Det sägs att destillerichefen var rädd för att minsta förändring i pannhus och jäshus riskerade att förändra whiskyns karaktär.

Mackenzie gjorde affärer med Gordon & MacPhail redan under 1950-talets början och precis som för en rad andra av traktens destillerier så fick Gordon & MacPhail ansvaret för att buteljera destilleriets singelmalt, vilket kom att resultera i den numera ikoniska Distillery Label-serien. I Gordon & MacPhails lagerhus i Elgin finns fortfarande Linkwood-fat av sådan ålder och dignitet att man häpnar.

Linkwood 1991 är ännu en klassisk sherrybuteljering i den gamla goda stilen från Gordon & MacPhail, 30 år gammal.

I lager

Linkwood 1991 1st Fill Sherry Butt Connoisseurs Choice 30 Years Old, 53,1%

Säljstart:

Torsdag 29 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41199-01

Alkoholhalt:

53,1%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Linkwood Distillery

Destillerad:

Onsdag 12 juni 1991

Buteljerad:

Onsdag 14 december 2021

Ålder:

30 år

Fat:

First Fill Sherry Butt, Cask No. 7268

Totalt antal flaskor:

549 fl.

Antal flaskor till Sverige:

36 fl.

PRIS

11 246 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Sherrytoner, citrus och blåbär. Där finns också kryddnejlika, valnöt och farinsocker.

Smak:

Söt citrus, syltade russin och rostad ek. Körsbär, engelsk fruktkaka och julkryddor.

Eftersmak:

Lång, fyllig, kryddig och fruktig med örtiga toner i avslutet.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.