Sök
Stäng denna sökruta.

Sista Milton-buteljeringen någonsin?

Mycket få har provat eller ens hört talas om Milton Distillery. Det är inte så konstigt, vi talar om en extremt ultraexklusiv whisky i en ålder av 72 år.

Naturligtvis är det Gordon & MacPhail som buteljerat denna exceptionella singelmalt.

Vi ska egentligen till undersköna Strathisla. Ursprungligen hette Strathisla Milton, döpt efter ruinerna av ett 1400-tals slott ett stenkast från byggplatsen, men år 1870 ändrades namnet till Strathisla Distillery. 20 år senare återtog man det ursprungliga namnet Milton, som destilleriet fick heta ända fram till 1951.

Nio år tidigare hade Milton kommit i den skrupellöse affärsmannen Jay Pomeroys ägo. Han började sälja ut lagren på den svarta marknaden i London, vilket var en synnerligen lukrativ affär under efterkrigstiden. 1949 fängslades Pomeroy för skattebrott och året därpå gick Strathisla på exekutiv auktion. Den gången fick en besviken George Urquhart se sig överbjuden, trots att summan inte var särskilt stor. Han kom att ångra sig bittert och det tog mer än 40 år innan han fick sin revansch och kunde köpa Benromach och äntligen förverkliga sin livsdröm om ett destilleri i familjen.
 
Buteljeringar av Milton existerar inte. Det är bara Gordon & MacPhail som kan trolla fram sådana extremt sällsynta fat. Det rör sig naturligtvis om en whisky som är lika kostsam som den är sällsynt, enligt Gordon & MacPhail så är detta det sista kvarvarande fatet. De 180 flaskorna är alltså de absolut sista som kommer att buteljeras.

Den brittiska whiskyskribenten Gavin Smith är en av få som fått prova de rara dropparna och han är förbluffad: ”Once again, Gordon & MacPhail has delved into the darkest recesses of their Elgin warehouse and come up with a unique chapter in Scotland’s liquid history”, skriver han. Det är bara att hålla med, och kasta en längtande blick på bilderna. Den här whiskyn har en unik samlarpotential, whiskyhistorien kommer plötsligt fram i full belysning. Det är bara att avundas och inse att det är en whisky bortom all värdering.

I lager

Milton Distillery 1949 (Strathisla) 1st Fill Sherry Puncheon Private Collection 72 Years Old, 48,6%

Säljstart

Torsdag 29 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41198-01

Alkoholhalt:

48,6%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Milton Distillery (Strathisla)

Destillerad:

Torsdag 19 maj 1949

Buteljerad:

Torsdag 6 januari 2022

Ålder:

72 år

Årgång:

1949

Fat:

First Fill Sherry Puncheon, Cask No. 383

Totalt antal flaskor:

180 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1 fl.

PRIS

485 989 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Sherrytoner, intensiv vanilj och apelsin. Syltade skogsbär, julkryddor och söt citruszest.

Smak:

Butterscotch, citrus och muskot, bakade äpplen, tillsammans med pocherade päron och honungskaka.

Eftersmak:

Mycket lång, äpplen, mörk kola och en elegant rök.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.