Sök
Stäng denna sökruta.

Miyagikyo – Eleganten i Nikkas portfölj

Miyagikyo är det största av Nikkas två destillerier. Enligt legenden tog det Masataka Taketsuru tre år innan han hittade den rätta platsen att bygga sitt andra destilleri. Likt en spårhund lär han ha sökt efter lägen där klimat och geografi var perfekta. Att planerna funnits länge hos honom framgår inte minst av att han flera år tidigare köpte två utrangerade Coffey-pannor som han till en början lät magasinera i väntan på att finna den rätta platsen.
 
Till slut fann han sitt Speyside utanför Sendai, i bergen där två floder möts på norra delen av Honshu, som den japanska huvudön heter. Det sägs att det var när han provade vattnet ur en av floderna som han blev så imponerad att han omedelbart påbörjade byggnationen – att flodens namn var Nikkava, var en lycklig omständighet. Länge var Miyagikyo ett anonymt destilleri och de få utgåvor som släpptes gick till en början under namnen Sendai.

Syftet med att bygga Miyagikyo var att skapa något helt annorlunda än den whisky som producerades på Yoichi. Omgivningarna var helt annorlunda, pannorna större, med bulliga halsar och uppåtlutande lynearms. Den långsamma destilleringsmetoden skilde sig också påtagligt från Yoichi, men framför allt värms pannorna med ånga och körs vid betydligt lägre temperaturer. Resultatet blir en karaktäristisk, fruktigare och mildare whisky än den mer rökiga och robusta Yoichiwhiskyn.

Slutsåld

NIKKA Miyagikyo Single Malt Whisky, 45%

Säljstart

Fredag 7 oktober, utvalda butiker

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40976-01

Alkoholhalt:

45%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co

Destilleri:

Miyagikyo Distillery

Fat:

Huvudsakligen ex sherryfat samt en mindre andel nya amerikanska ekfat

Antal flaskor till Sverige:

3000 fl.

PRIS

840 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djupt gyllene.

Doft:

Livlig och kraftfull med blommiga toner, mältat korn, exotiska frukter, lakrits och toner avrostad ek och kolade fat. Där finns också stråk av honung, bivax och bakad banan.

Smak:

Mycket elegant och livfull, mältat korn, örter, lakrits, ingefära, kanel och tydliga chokladtoner tobaksblad, kokos och örter.

Eftersmak:

Lång, blommig och mjuk. Eleganta tanniner, tobaksblad, kardemumma, rostade hasselnötter och bakade äpplen, men även grapefrukt och exotisk citrus i en finstämd avslutning.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.