Sök
Stäng denna sökruta.

NIKKA Yoichi – Robust, kraftfull och stökig

Historien om Yoichi och om hur Masataka Taketsuru förverkligade sin livsdröm har berättats många gånger. Kanske är det rent av en av de mest berättade whiskylegenderna? Dessvärre hamnar Rita Taketsuru, Masatakas skotska hustru, ofta i bakgrunden. Läser man i whiskylitteraturen är det lätt att få intrycket att Masataka var ensam i sin långa strävan att bygga ett eget destilleri. Det var han inte. Yoichi var en dröm som både Rita och Masataka delade. Rita var i högsta grad delaktig.


Det är svårt att tänka sig de svårigheter Rita mötte i sitt nya land. Hennes make vistades långa tider på andra håll, Rita fick själv sköta hemmet och de adopterade barnen – hon kunde inte få egna barn. Hon utsattes för främlingshat, mobbning och till och med stenkastning nattetid mot sitt hem. Hennes mor och familj i Skottland hade hon endast sporadisk kontakt med, och hennes nya släkt i japan ville inte veta av henne. Under andra världskriget anklagades hon för spioneri och hölls mer eller mindre i husarrest av den japanska säkerhetstjänsten. Ändå stod hon obrottsligt lojal vid sin makes sida, sparade varenda yen och gjorde allt hon kunde för att de skulle få bygga sitt Yoichi.

Platsen de slutligen bestämde sig för, efter många år av sparsamhet och uppoffringar, valdes för att den påminde om Skottland. Långt uppe på den bergiga nordön Hokkaido var klimatet som i Speyside med kalla vintrar och varma somrar. De byggde sitt destilleri med inspiration från Longmorn Distillery och började göra sin whisky på skotskt vis.

Än i dag påverkar den skotska grundtanken Yoichi. Inget annat destilleri i Japan gör whisky på samma sätt. Mest omtalat är de öppna koleldarna som ursprungligen har skotsk förebild men som Yoichi numera är nästan ensamma om i whiskyvärlden. Koleldningen innebär att pannorna värms hårdare och att ”kokningen” blir svårare att kontrollera. Det betyder att farten i pannan ökar, destillationen blir mer ”våldsam” och spritångorna som når upp till lynearmen blir fullmatade med ämnen som en långsammare destillation inte skulle låtit passera. Lynearmen i sin tur sluttar nedåt så den mödosamma uppförsbacken som ångorna ska ta sig förbi hos exempelvis Miyagikyo blir istället en rutschkana mot kylaren.


Resultatet blir en fylligare och robustare råsprit än andra destillerier. Yoichi är japans Islay, och den ”skitiga” husstilen älskas av konnässörer över hela världen.

Ursprungligen hade Yoichi bara en panna som tjänstgjorde som både mäsk- och spritpanna. I dag är det sex pannor som var för sig bidrar till att Yoichi kan producera ett förbluffande stort antal whiskystilar, upp till 3 000 varianter enligt destilleriet själva.

Om Miyagikyo är en elegant fullblodshäst så är Yoichi en frustande ardenner. Yoichi blev dragloket när den japanska whiskyn slog igenom på allvar i början av 2000-talet. Lagren var då fyllda med mogen whisky och det var inga svårigheter att hålla en åldersbestämd range. Det gick fram till 2015. Då hade destilleriets whisky blivit så populär att Nikka tvingades sätta klackarna i backen och gå över till en icke åldersbestämd range.

Förra året nåddes vi av glädjande nyheter, Nikka planerar att bygga ett nytt lagerhus vid Yoichi, det första på 32 år, med plats för 7 000 fat. Det betyder att de befintliga lagerhusen börjar fyllas igen och att de skymtas äldre Yoichi vid horisonten. Till dess får vi glädjas åt Yoichis singelmaltwhisky som NAS. Årets utgåva har Yoichis typiska egenskaper, kraftfull, robust och lätt rökig.

Slutsåld

NIKKA Yoichi Single Malt Whisky, 45%

Säljstart

Fredag 21 oktober, utvalda butiker (ca 21st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Art nr:

11358-01

Alkoholhalt:

45%

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co. Ltd.

Destilleri:

Yoichi Distillery

Råvara:

Mältat korn (torvrökt till ca 10-15 ppm)

Vatten:

Mjukt vatten från floden Yoichi

Jäsning:

Ca 120 timmar i temperaturkontrollerade rostfria tankar

Fat:

Huvudsakligen ex-sherryfat samt nya amerikanska ekfat

Antal flaskor till Sverige:

3000 fl.

PRIS

842 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllenfärgad.

Doft:

Fyllig och rund med en torvig rökslinga som växer sig tydligare med lätta sotiga och salta mineraltoner. Därefter kommer kanderad citrus, lakrits, muskot och ingefära. Med luftning öppnar whiskyn upp med blommiga och komplexa aromer.

Smak:

Kraftfull, välbalanserad, rök, torv, kryddor, färska frukter som melon och kiwi. Därefter kommer choklad, nötter, mandel och valnöt i mängder innan torven väller in igen.

Eftersmak:

Utvecklad, lång och silkeslen. Massor av frukt, päron, plommon och äpplen. Torvröken finns kvar och övergår mer och mer i en örtig och maltig avslutning med inslag av sälta, mentol, koriander, kastanjer och läder.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.