Sök
Stäng denna sökruta.

40-årig ädelsten från Islay

Riktigt gammal Islaywhisky är numera nästan omöjlig att hitta. Dyker sådan upp på marknaden står samlarna på rad och rycker dyrgriparna från hyllorna. Det må vara en sanning med viss modifikation, men i dag är det i stort sett bara Gordon & MacPhail som kan fortsätta att buteljera gammal Islay såsom ingenting har hänt. De tycks ha ett lager med ett närmast outgrundligt djup.

När det gäller ytterst samlarvärd lyxwhisky så är Gordon & MacPhail den mest pålitliga källan. Deras superserie Private Collection är en till synes ändlös rad av ädelstenar. I Private Collection buteljeras den mest eftertraktade whiskyn, ofta från nedlagda destillerier, eller från destillerier som av andra skäl är särskilt åtråvärda. För fyra år sedan fick Private Collection en helt ny design och whiskyn som numera föräras dessa etiketter har om möjligt blivit än mer exklusiv.

Den Caol Ila som Gordon & MacPhail nu har buteljerat uppfyller alla krav på att kallas ädelsten. Den destillerades en vinterdag i februari 1982. Då hade ännu ingen hört talas om att Port Ellen skulle läggas ner och intresset för Islays singelmaltwhisky existerade knappast. Caol Ila och övriga destillerier producerade råvara till blendwhisky och man kunde inte i sin vildaste fantasi drömma om vad som väntade runt hörnet med ”Six Classic Malts” och den ström av whiskyturister som snart skulle börja boka hotell på ön.

Bourbonfatet med Caol Ila 1982 kom till Elgin och där lades det på en undanskymd plats i lagerhuset. Inte ens Gordon & MacPhail hade vid den tiden något särskilt intresse för den rökiga Islaywhiskyn och fatet blev kvar – ända tills nu.

Caol Ila är Islays största destilleri, men dock inte på singelmarknaden. Caol Ila får inte tillnärmelsevis så mycket utrymme som andra destillerier i Diageos portfölj. Anledningen är att Caol Ilas whisky behövs för att ge muskler och karaktär åt de stora blendmärkena, särskilt åt Johnny Walker som sväljer en stor del av produktionen. Caol Ilas singelmalt dyker relativt frekvent upp hos brokers och oberoende buteljerare och därför ser man den ganska ofta i olika skepnader. Det är dock inte många, utöver Gordon & MacPhail, som klarar av att buteljera så imponerande gammal och glimrande Caol Ila. Det är bara att lyckönska den som får tag på en flaska.

Slutsåld

Caol Ila 1982 Refill American Hogshead Private Collection 40 Years Old, 44,1 %

Säljstart

Torsdag 27 oktober, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41193-01

Alkoholhalt:

44,1%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Caol Ila

Destillerad:

Tisdag 9 februari 1982

Buteljerad:

2022

Ålder:

40 år

Fat:

Refill American hogshead, Cask No. 697

Totalt antal flaskor:

50 fl.

Antal flaskor till Sverige:

18 fl.

PRIS

18 944 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Mogen ananas, söt honung och röda äpplen, där finns också melon, lime och fyllig rök.

Smak:

Sälta och citron, paranötter, tropisk frukt, inkokta päron, rök och ek.

Eftersmak:

Fyllig och mjuk med en kvardröjande brasvedsrök.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.