Sök
Stäng denna sökruta.

Sherrystinn Single Cask-buteljering för svenska marknaden

Att det överhuvudtaget byggdes ett destilleri på den underbara sagoön Arran i fjorden mellan Kintyre och fastlandet var en smärre sensation. Det var i början av 1990-talet och ingen hade egentligen byggt whiskydestillerier i Skottland på mycket länge. Branschen skakade ännu av 80-talets nedläggningsvågor och på Arran, av alla platser, hade det inte funnits ett destilleri sedan Lagg stängdes 1837.

Den gången förbjöds tillverkningen på Arran och alla destillatörer tog sina pannor och drog till Campbeltown. De ansvariga myndigheterna på Arran var inte heller särskilt angelägna att bistå den gamle Chivas-direktören Harold Currie när han ville förverkliga sin livsdröm om ett eget destilleri. Det krävdes en mycket lång process innan han fick börja bygga och innan invigningen så småningom kunde bli verklighet.

I dag är det annat ljud i fårskällorna på Arran. Det båda destillerierna Lochranza och nystartade Lagg lockar långt fler än hundratusen whiskyturister till ön varje år och färjorna är ofta fullbokade månader i förväg. Whiskyn som Arran Distillers producerar – den orökta på Lochranza och den rökiga på Lagg – har blivit en världssuccé. Och destillerierna är skolexempel på hur man finansierar, förverkligar och startar destillerier. Det är ingen överdrift att påstå att Arran blev en föregångare som visade att det åter var möjligt att bygga destillerier i Skottland.

Arran har en vid skara av buteljeringar i många olika smakriktningar. Det stora flaggskeppet är den 10-åriga bourbonlagringen, som inte säljs i Sverige. På våra breddgrader har istället intensiva sherrylagringar rosat marknaden – inte minst ”The Crazy Swede”, som den kallades, blev mycket uppmärksammad förra året. Nu lanseras ännu en unik buteljering, endast för Sverige, ett exklusivt singelfat, buteljerat på fatstyrka. Arran 2012 är vibrerande, tjusig sherryskönhet.

Få kvar

Arran 2012 Single Sherry Butt, Bottled Exclusively for Sweden, Cask Strength 60,4 %

Säljstart

Fredag 28 oktober, kl. 10:00. Utvalda butiker (ca 15st) samt webblager.

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41295-01

Alkoholhalt:

60,4%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers Ltd

Destilleri:

Lochranza, Isle of Arran

Destillerad:

4 december 2012

Buteljerad:

4 maj 2022

Fat:

Refill Sherry Butt, Cask No. 2012/2907

Angels share:

2–3%

Totalt antal flaskor:

663 fl.

Antal flaskor till Sverige:

642 fl.

PRIS

985 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Ljus mahogny.

Doft:

Sherry, lönnsirap, rostade pekannötter, torkade fikon och vaniljkokta päron.

Smak:

Smakrik, sötfruktig och kryddig med inslag av sherry, choklad, pekan och vanilj.

Eftersmak:

Lång och kryddig med toner av blött läder.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.