Sök
Stäng denna sökruta.

Superlyx från superbuteljeraren Gordon & MacPhail

Det är svårt att förstå hur Gordon & MacPhail kan fortsätta att buteljera den prestigefyllda whisky de gör år efter år. Det har sagts många gånger att det ligger fat i Elgin som inte borde finnas, men det tycks inte Gordon & MacPhail ha förstått. Gång på gång överraskar de med sagolika buteljeringar såsom ingenting har hänt på marknaden. Det har det naturligtvis gjort, men uppenbarligen bär ännu den mångåriga ambitionen, att köpa in och långlagra whisky.

Andra buteljerare kan bara avundsjukt betrakta och ångra att inte de hade förmågan, kontakterna, avtalen, och inte minst framsyntheten, att fylla sina lagerhus när marknaden inte ropade efter whisky på samma vis som idag. Tillfälligheternas spel har också gjort sitt. Gordon & MacPhails råkalla och fuktiga lagerhus i Elgin har visat sig vara ideala för att långlagra whisky. Faten som vilar där tycks bara fortsätta att blomma och växa år efter år.

Nu lanseras Gordon & MacPhail tre ytterst exklusiva buteljeringar från det gamla Glenburgie, försvunna Lochside och storslagna Mortlach.

Glenburgie 1984

Glenburgie, eller Kilnflat som destilleriet en gång hette, ligger invid väg A96 mellan Forres och Elgin, eller om man så vill mellan Benromach och Gordon & MacPhail. Det byggdes redan 1810, och har haft en brokig historia sedan dess.

Glenburgie har alltid varit favoritwhisky hos blenders och singelmalten sägs vara en katalysator som har förmågan att lyfta fram smaker i blandningar på ett sätt som få andra singelmalter har. När Chivas Brothers köpte Glenburgie 2005 var det en av nyckelmalterna i Ballentine’s och andra av bolagets stora blendmärken. Årets dessförinnan genomgick Glenburgie en totalrenovering, i princip byggdes ett helt nytt destilleri. Då fördes diskussioner om ifall förändringarna var så stora att det kanske hade varit bättre att ge destilleriet ett helt nytt namn. Men på grund av Glenburgies goda rykte valde man att behålla varumärket.

I dag är det få förunnat att prova whisky från det gamla Glenburgie, från en tid när pannorna var annorlunda och hela processen var betydligt mer ålderdomlig. Gordon & MacPhail gör det möjligt. Nu har de buteljerat en 37-åring i Private Collection-serien. Det är en Refill Bourbon-lagring på imponerande 55,9 %.

Få kvar

Glenburgie 1984, Refill Bourbon, 37 Years Old, Private Collection, 55,9%

Säljstart:

Torsdag 24 november, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41207-01

Alkoholhalt:

55,9%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Glenburgie Distillery

Destillerad:

1 Augusti 1984

Buteljerad:

14 December 2021

Ålder:

37 år

Fat:

Refill Bourbon Barrel, Cask No. 8511

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

81 fl.

Antal flaskor till Sverige:

18 fl.

PRIS

15 939 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Söt aprikos, lime och rostade jordnötter. Vit choklad och därefter lite bitter citrus och en lätt ton av läder.

Smak:

Sötsyrlig citrus, rostad ek, kakao, torkad ananas, färsk mynta och vitpepparkorn.

Eftersmak:

Lång och kraftfull, kvardröjande med rostad mandel.

Mortlach 1978

Få destillerier har lika gott rykte som Mortlach. När maltwhiskyintresset sköt fart för 30-talet år sedan blev Mortlach snabbt ett favoritdestilleri hos världens whiskyentusiaster och ägarbolaget Diageo hakade på genom profilera destilleriet som exklusiv flaggskeppssingelmalt.  

Det brukar sägas att Mortlach aldrig har gjort en dålig whisky. Det må vara en sanning med modifikation, men destilleriet har en påfallande hög kvalitet på precis allt de gör.

Gordon & MacPhail har ett historiskt förhållande till Mortlach och i lagerhusen ligger ännu många mycket gamla och närmast osannolika Mortlachfat. Destilleriet själva har inte alls några fat av samma dignitet.

Nu kommer det en 43-årig Mortlach, destillerad 1978, i den prestigefyllda Private Collection-serien.

Slutsåld

Mortlach 1978 Refill American Hogshead, 43 Years Old, Private Collection, 47,4%

Säljstart:

Torsdag 24 november, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41206-01

Alkoholhalt:

47,4%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Mortlach Distillery

Destillerad:

8 februari 1978

Buteljerad:

3 december 2021

Ålder:

43 år

Fat:

Refill American Hogshead, Cask No. 996

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

99 fl.

Antal flaskor till Sverige:

6 fl.

PRIS

22 946 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Söta apelsiner, färsk ananas, kvittenmarmelad, kanderad viol tillsammans med lime, hasselnötter och svartpeppar.

Smak:

Mogna röda äpplen med mörk honung och ingefära, fylliga toner av exotiska frukter och örtighet.

Eftersmak:

Lång och lätt kryddig, med kvardröjande citrus och anis.

Lochside 1981

Lochside är ett av de saligen insomnade och försvunna destillerierna i Skottland. De sista byggnaderna revs 2005, då hade destilleriet legat öde sedan 1992. Lochside låg i Montrose och var ett av flera destillerier i östra högländerna som nu är borta. Destilleriet var försett med en hög tornbyggnad som var ett landmärke som syntes på långt avstånd.

Lochside var ett av Skottlands äldsta destillerier. Såvitt man vet har det förekommit ölbryggning och troligen destillering vid Lochside åtminstone sedan 1786. Troligen tidigare än så, men vid det året tar spåren slut. Vid slutet av 1950-talet installerades en klassisk coffeypanna vid Lochside och man började att producera grainwhisky och blendwhisky. Man buteljerade till och med en Single Blend, en något udda men korrekt beskrivning för en blendwhisky där all whisky kommer från ett och samma destilleri.

Mannen som drog igång Lochsides whiskyproduktion på allvar 1957 var Joseph W Hobbs, en legendarisk whiskypersonlighet som satte sin prägel på Skottlands whisky under stora delar av 1900-talet. Han kallades the ”The Great Gatsby of Scotch Whisky” och åtföljs av många historier.

Whiskyn från Hobbs destilleri är sedan länge borta, men Gordon & MacPhail har uppenbarligen fat kvar. I sin prestige-serie har man nu buteljerat en 40-årig singelmalt från Lochside Distillery.

Slutsåld

Lochside 1981 Refill Sherry Hogshead, 40 Years Old, Private Collection, 49,2%

Säljstart:

Torsdag 24 november, webblansering kl 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41205-01

Alkoholhalt:

49,2%

Ursprung:

Eastern Highlands, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Lochside Distillery

Destillerad:

23 March 1981

Buteljerad:

14 December 2021

Ålder:

40 år

Fat:

Refill Sherry Hogshead, Cask No. 802

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

141 fl.

Antal flaskor till Sverige:

4 fl.

PRIS

37 949 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Fylliga sherryaromer, mandarinskal och salta mandlar. Därefter hallonkompott och vaniljkex.

Smak:

Nymalt kaffe, valnötter och russin. Svartvinbärssylt tillsammans med apelsinzest och röda äpplen.

Eftersmak:

Lång och kvardröjande med hasselnötter och kakao.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.