Sök
Stäng denna sökruta.

Sherrywhisky med elegans - Arran Sherry Cask

Sherry är whiskylagringens Rolls Royce, det är de flesta whiskyentusiaster tämligen överens om. Före amerikanska förbudstiden och lagändringen som gjorde att det plötsligt uppstod en enorm andrahandsmarknad med billiga bourbonfat, så dominerade sherryfaten de skotska lagerhusen. Det hade de antagligen fortfarande gjort om de bara funnits i sådan mängd som whiskyindustrin velat ha, och till sådana priser som destillerierna kunnat betala.

Så är det inte riktigt idag. Sherrykonsumtionen motsvarar inte alls efterfrågan på fat. Istället produceras sherryfat av europeisk ek, vars innehåll inte är avsett till något annat än att smaksätta ekstavar, sherryn kasseras eller destilleras till någon mer säljande produkt. Detta har inneburit att sherrylagrad whisky sällan är vad sherrylagrad whisky varit. Det är egentligen bara de större och mer väletablerade aktörerna som har möjlighet att teckna sådana leveransavtal att de kan försäkra sig om försörjning från de ledande bodegorna. Därför höjdes det på många ögonbryn när Arrans sherrylagringar började dyka upp. Det var klassisk, gammaldags, sherrylagrad whisky i en stil som numera blivit allt mer sällsynt.

Arran grundades av Harold Currie. Han var en av whiskyvärldens stora gentlemän som tillbringat hela sitt yrkesliv i ledande befattningar hos Chivas Brothers och Pernod Ricard. Drömmen om ett eget destilleri på Arran – det första på 150 år – kunde han förverkliga först efter sin pensionering. Det är högst troligt att Harold Curries gamla kontakter, hans vinnande sätt och respekten i branschen gav Arran möjligheter att köpa in sherryfat från de allra bästa spanska bodegorna. Arran har bland annat avtal med Gonzalez Byass som är en av Spaniens ledande sherryproducenter. Nyligen utsågs Gonzalez Byass till en av världens bästa platser för vinturister, värt en egen resa från vart som helst i världen.

Arrans sherrylagrade whisky är enastående bra. Den maltiga, kryddiga råspriten har en makalös förmåga att gifta sig med de högklassiga sherryfaten. De flesta destillerier skulle vara jublande glada om de hade haft förmånen att kunna arbeta med så bra sherryfat.

Arran Sherry Cask, Cask Strength 55,8 % är en sherrystinn, men elegant,  förstagångsfyllning. Buteljeringen kommer upp i det fasta sortimentet i 120 butiker. Den är tappad som cask strength och bär sherrylagringens karaktäristiska toner av torkad frukt, nötter och choklad.

I lager

Arran Sherry Cask, 55.8%

Säljstart

Torsdag 1 december, ca 120 butiker samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11265-01

Alkoholhalt:

55,8%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers Ltd

Destilleri:

Lochranza Distillery, Isle of Arran

Destillation:

Dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter, båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

Inofficiellt cirka sju år

Malt:

Orökt malt

Vatten:

Vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet

Fat:

First filled Sherry Hogshead 250L

Jäsning:

55–70 timmar. Sex washbacks av Douglasgran på 13 000 liter

Övrigt:

Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen

Antal flaskor till Sverige:

Fast sortiment, ca 120 butiker

PRIS

599 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Russin och choklad, mandarin och en liten lätt rökton.

Smak:

Fyllig med varma toner av mogna fikon, söta körsbär och en lyxig smak med finess och balans mellan Arrans maltiga sprit och de mäktiga sherryfaten.

Eftersmak:

Lång och kraftfull med inslag av rosépeppar, hasselnötter och rostad ek ­­– en mycket elegant whisky.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.