Sök
Stäng denna sökruta.

Paul John Christmas Edition

Långt nere i soldränkta indiska Goa producerar Paul John en fascinerande maltwhisky. John Distilleries ambition att tillverka en singelmaltwhisky för exportmarknaderna inleddes några år in på det nya millenniet. 2007 hade planerna blivit verklighet och man kunde påbörja destillering i ett traditionellt maltwhiskydestilleri med skotska förebilder.

Paul John Single Malt Whisky premiärvisades i oktober 2012 på Capital Hotel i London och därefter på Whisky Exchanges Whisky Show där experter och konnässörer häpnade. Whiskyn var enastående bra. Det var en oerhört fruktig och smakrik whisky med en alldeles unik karaktär. Succén var ett faktum.

Bland de unika förutsättningar som finns i Indien, och som bidrar till det fruktiga destillatet, är det några faktorer som inte går att kopiera. Dels klimatet, i Goa är det bedövande varmt och fuktigt, avdunstningen ur faten är extremt hög, men det innebär också att smaker koncentreras och att mognaden går fort. Dels Indiens sexradiga korn som har högre proteinhalt och mer enzymer, vilket ger ett fruktigare och mjukare destillat.

I dag är Paul Johns whisky en världssuccé och brukar framhållas bland de allra bästa. Exporten går för högtryck och de inhemska sorterna, särskilt Officer’s Choice säljs i fler än 150 miljoner flaskor årligen.

2018 lanserade Paul John för första gången sin Christmas Edition. Det var en kryddig julwhisky med ett helt julbord av smaker. Sedan dess har en årlig julutgåva komponerats och för att åstadkomma en riktigt julmättad stil använder man sig ofta av smakstarka fat som port, madeira, sherry, brandy med flera.

Resultatet brukar bli enastående bra och årets utgåva är inte något undantag. I år har Paul Johns Michael D’souza laborerat med orökt och lättrökt destillat samt tre olika fattyper. Utöver klassiska ex bourbonfat använder han även brandyfat och Oloroso sherryfat som trycker upp fruktigheten ännu mer.

Det är bara att tända tomteblossen. Christmas Edition 2022 är en verklig julklappswhisky och en perfekt match till julens gottebord.

Slutsåld

Paul John Christmas Edition 2022, Single Malt Whisky, 46%

Säljstart

Fredag 2 december, utvalda butiker samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41307-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Typ:

Indian Single Malt Whisky

Producent:

John Distilleries Pvt. Ltd.

Destilleri:

Paul John Distillery, Goa

Destillation:

Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor utrustade med boiling ball och uppåtlutande lynearms

Ålder:

Anges ej på etiketten, men inofficiellt ca 6,5 år

Malt:

Orökt och lättrökt malt av 6-radigt korn från norra Indien.

Fat:

Lättrökt och orökt destillat lagras separat på ex bourbonfat i ca 4,5 år. Därefter vidtar ca 2 års slutlagring, där den orökta whiskyn ligger på brandyfat och den lättrökta whiskyn på oloroso sherry fat. Efter slutlagring gifts destillaten samman.

Jäsning:

55-60 timmar, till ca 5% ABV

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämen. Cirka 8-10% angels share.

Antal flaskor till Sverige:

595 fl.

PRIS

749 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Kastanj.

Doft:

Fylliga aromer av söt ek, kryddor, bakade äpplen, persikor och mörk choklad.

Smak:

Mjuk och söt med lätt torvton, apelsinchoklad, vitpeppar, plommon och karamell.

Eftersmak:

Djup, rund och lång med toner av mörk choklad och hasselnöt.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.