Mästerliga blandningar från Nikka

Japansk blendwhisky håller ofta mycket hög kvalitet. Det finns en noggrannhet och en passionerad syn på blandningskonsten i Japan. Medan blended whisky i väst många gånger anses som enklare whisky ser japanerna den mera som en annan typ av whisky som man ägnar precis lika mycket omsorg som singelmalten och som man bygger upp med samma besjälade entusiasm.

Nikka The Tailored

Japansk blendwhisky har i regel färre komponenter i sina recept än motsvarande skotsk. I Nikkas fall är de sällan fler än tre; de två maltwhiskydestillerierna Yoichi och Miyagikyo, samt grainwhisky från Miyagikyo. Att de få ingredienserna kommer från egna lager, gör att man med perfektion kan skräddarsy de smaker man eftersträvar.

Nikkas grainwhisky skiljer sig också från den som görs i industrikomplexen i Skottland. Där matas stora kolonner med vete. På Miyagikyo kör man istället klassiska Coffeypannor som laddas med majs. Majsråvaran ger en helt annan smakprofil. Det blir en sötare och mildare whisky som elegant balanserar med singelmalten.

Lyxblenden The Tailored lanserades 2020 och är Nikkas yngsta familjemedlem. Nikkas Master Blender har fokuserat på att skapa en elegant, karaktärsfull och välbalanserad whisky, värdig att ersätta den magnifika, men saligen insomnade, Nikka 12 Years Old.

Blenden består av singelmalt från Yoichi och Miyagikyo som blandas med grainwhisky gjord av majsråvara i de omtalade Coffeypannorna vid Miyagikyo. Fatkompositionen utgörs huvudsakligen av ex-sherryfat och ombyggda amerikanska fat.

Slutsåld

Nikka the Tailored, 43%

Säljstart:

Fredag 20 januari, utvalda butiker (ca 22st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41311-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Miyagikyo Distillery och Yoichi Distillery, Japan*

Typ:

Blended whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd.

Ålder:

Anges ej på etiketten (inofficiellt talas det om snittålder på ca 12 år)

Komponenter:

Maltwhisky från Miyagikyo och Yoichi, samt grainwhisky från Miyagikyo*

Råvara:

Mältat korn och majs

Fat:

Maltwhiskyn är huvudsakligen lagrad på ex-sherryfat. Grainwhiskyn har lagrats på ombyggda amerikanska fat.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

660 fl.

* I Japan är det tillåtet att blanda in whisky från andra länder och fortfarande beteckna spriten som japansk whisky. Symposion kommunicerar dom för oss kända komponenterna i denna whisky. Det är endast Nikka som känner till det exakta receptet.

PRIS

1183 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djupt gyllene.

Doft:

Mjuk och rund, äpple, aprikos, päron, honung, choklad.

Smak:

Krämig, toner av nybakat bröd, bittersöt, mörkchoklad, tangerin och apelsin.

Eftersmak:

Balanserad, apelsinzest, vanilj, bittersöt och fruktig.

Nikka Taketsuru Pure Malt

När Nikka lanserade hyllningsserien till sin grundare Masataka Taketsuru häpnade whiskyvärlden. Det var som om Nikka tagit i med all kraft de hade för att kunna skapa något riktigt magnifikt. Masataka Taketsuru fick aldrig uppleva den enorma framgång hans livsgärning skulle resultera i. Han gick ur tiden 1979, då hade ingen i väst ens hört talas om Yoichi eller Miyagikyo. Det skulle dröja två decennier innan den japanska whiskyn fick den uppmärksamhet den har i dag.

Hyllningsserien till Taketsuru lanserades 2013. Sedan dess har Nikka mer eller mindre abonnerat på utmärkelser för sina Taketsuru-buteljeringar vid whiskytävlingar över hela världen. I takt med framgångarna har intresset, liksom priserna, ökat och efterfrågan är svår att tillgodose.

Taketsuru Pure Malt är en så kallad blended malt, alltså en maltwhisky som blandas av två eller flera singelmalter. Huvuddelen av whiskyn produceras på östkusten vid Miyagikyo, som är Nikkas ena destilleri. Den andra komponenten kommer från Yoichi på nordön Hokkaido.

Få kvar

Nikka Taketsuru Pure Malt, 43 %

Säljstart:

Fredag 20 januari, utvalda butiker (ca 73st) samt webblager kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41061-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Miyagikyo Distillery, Honshu & Yoichi Distillery, Hokkaido. Japan

Typ:

Blended Malt Whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd., Tokyo, Japan

Ålder:

Anges ej

Råvara:

100% mältat korn. Blandning av malt från Miyagikyo och Yoichi

Fat:

Huvudsakligen ex-sherry fat och ombyggda amerikanska ekfat

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

3000 fl.

PRIS

693 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Guld.

Doft:

Komplex och uttrycksfull, fruktig, apelsin, grapefrukt, mogna päron, örtig och lätt torvig.

Smak:

Rund och delikat, maltig, kryddig, kardemumma och kanderad frukt.

Eftersmak:

Fruktig och bittersöt, citrus, mörk choklad och lätt rökig.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.