Sök
Stäng denna sökruta.

Islayrök möter fruktig sötma

The Vintage Malt Whisky Company är en av Skottlands mest fascinerande oberoende buteljerare. Det lilla Glasgow-företaget har nischat sig som specialister på Islaywhisky. Få andra, om ens någon, fristående buteljerare har lika framgångsrikt lanserat lika mycket rökig whisky från så många av Islays destillerier. Skälet till detta är att företagets grundare, Brian Crook, var en av dem som på 1980-talet satte Islays, och i synnerhet, Bowmores varumärke på världskartan. Det är ingen överdrift att påstå att Brian Crook var en av dem som lärde världen att dricka rökig whisky. När han valde att bli sin egen och startade Vintage Malt Whisky Company hade han kontakterna och vännerna som behövdes. Han kunde skriva långtgående avtal om fatfyllning och fatköp med destillerierna på Islay.

Med Cooper’s Choice har Vintage Malt Whisky Company skapat en serie med singelmaltwhisky från destillerier över hela Skottland, men påfallande ofta gör man nedslag på just Islay. Serien har funnits på marknaden länge och inte sällan förbluffas man över vilka bra fat som VMWC kunnat buteljera. I dag har många independent bottlers svårt att komma över fat, men Vintage Malt Whisky Company tycks vara mindre drabbade av problemet.

Aktivt fatarbete har blivit något av ett signum för Cooper’s Choice-serien och man buteljerar ofta whisky som kompletterar destilleriernas egna buteljeringar, snarare än konkurrerar med dem. Det handlar i regel om vintage-utgåvor, singelcask och om fat som slutlagrats på olika typer av vinfat. Resultatet blir unik whisky som i hög grad bidrar med nya upplevelser och nya smaker från de olika destillerierna.

Nu lanseras en Caol Ila som slutlagrats på portvinsfat. Att lagra whisky på portvinsfat är inte alls lika vanligt som sherryfat, även om vinerna i någon mån kan sägas vara besläktade med varandra. Resultatet blir ett spännande möte mellan fruktig sötma och malt, och nu också med klassisk Islayrök i paletten.

Cooper´s Choice Caol Ila ”Peat & Fruit” Port Wood Finish är en single cask-buteljering för den svenska marknaden.

Slutsåld

Caol Ila "Peat & Fruit" Port Wood Finish, Cooper´s Choice, 55%

Säljstart

Fredag 17 februari, ca 16 butiker.

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41381-01

Alkoholhalt:

55%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

The Vintage Malt Whisky Company

Destilleri:

Caol Ila Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2022

Destillation:

Dubbeldestillerad

Ålder:

Anges ej

Fat:

Initial lagring på amerikansk ek följs av finish på Ruby Port Pipe. Cask No. 1104.

Rök:

Heavily peated

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad. Coopers Choice Single Cask Range.

Totalt antal flaskor:

540 fl.

Antal flaskor till Sverige:

540 fl.

PRIS

790 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene med rosa drag.

Doft:

Rökt skinka kombinerat med fruktig och söt rök.

Smak:

Söt torvrök, röda bär, silkig munkänsla och havssälta.

Eftersmak:

Elegant och lång med toner av torvaska.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.