Sök
Stäng denna sökruta.

Jamaica Rom med Sherry Finish

Jamaica är ett av världens mest fascinerande romländer. Jamaicansk rom är ofta mer smakrik, fylligare och kraftfullare än annan rom. Ibland brukar man kalla Jamaica för romvärldens Islay, och det är ingen dum liknelse trots att de båda öarna är totalt olika och ligger ett halvt jordklot från varandra.

När Jamaica koloniserades var det britter som satte Union Jack i den soldränkta jorden. När sockerodlingarna sköt fart och det uppstod ett behov att ta hand om melassen stod det inte länge på förrän det kom pannor att bränna sprit i. Kunskap och pannor hämtade man hemifrån. I engelska, och inte minst skotska destillerier, stod potstills. De destillatörer och den utrustning man behövde hämtade man från whiskydestillerierna hemmavid. Skottar och engelsmän började helt enkelt göra rom på samma sätt som man gjorde whisky. Detta gav upphov till det man kallar den brittiska romstilen, det vill säga en potstilldestillerad, ekfatslagrad och smakrik rom. 

Rum Nation är en fascinerande rombuteljerare som kom att spela en betydande roll i populariseringen av rom i Europa. 1990 reste italienaren Fabio Rossi till Skottland för att köpa whiskyfat till sin firma Wilson & Morgan. Under ett av besöken upptäckte han att det fanns mycket gamla romfat i lagerhusen. Det var fat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att mogna långsammare i det kalla och fuktigare klimatet. Fabio Rossi fick prova och blev begeistrad, så till den grad att han grundade en egen rom-import och började köpa fat som han buteljerade under etiketten Rum Nation.

Slutsåld

Rum Nation, Jamaica 5 Years Old Pot Still, Oloroso Sherry Finish, 50%

Säljstart

Fredag 17 februari, ca 60 butiker

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41356-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

St. Catherine, Jamaica

Typ:

Engelska skolan

Ålder:

5 år (ej solera)

Producent:

Rum Nation

Destilleri:

Destilleriets namn anges ej på etiketten

Buteljerad:

2022

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot still

Distillery Marque:

WP

Esterhalt:

Anges ej

Lagring:

4 års karibisk lagring på ex Bourbonfat samt 15–18 månaders kontinental lagring på second fill Olorosofat samt en mindre andel Pedro Ximenezfat

Sockerhalt:

<5 g/l

Antal flaskor till Sverige:

1800 fl.

PRIS

594 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene, med stråk av aprikos.

Doft:

Djupt balsamisk med toner av kamfer och den typiska ”funkiga” esterstilen som kännetecknar Jamaciarom. Där märks också färsk sockerrörsjuice och vinösa inslag från sherryn.

Smak:

Påminner om doften men har också inslag av harts, tallbarr, svartpeppar, russin och gamla fat. Sötman ligger i bakgrunden och förstärker intrycket av en torr, kryddig rom.

Eftersmak:

Livlig, het och pepprig, med en lång kvardröjande Jamaica-stil.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.