Sök
Stäng denna sökruta.

Nikka Coffey Grain – Världens mest omtalade grainwhisky

Det finns en del klassiska whiskysorter, sådana som man alltid vill ha i sin whiskyhylla och som man nästan omedelbart måste fylla på med när de tagit slut. Nikka Coffey Grain är en sådan whisky.

Med denna eleganta och raffinerade grainwhisky har japanska Nikka mer eller mindre sopat banan med skotska storheter inom konsten att göra ung och njutbar grainwhisky. Ingen annan grainwhisky har vunnit lika stor internationell ryktbarhet och få, om någon, har en så speciell och mångfacetterad smak.

Det finns flera skäl till varför Nikka Coffey Grain har blivit en sådan succé. De destilleribolag som gör grainwhisky – det är nästan bara stora multinationella jättar – gör den uteslutande med sikte på sina egna världsberömda blendwhiskymärken. Få destillerier gör sådan whisky med tanke på att den ska säljas i relativt unga år som singelgrain. Detta i kombination med den omvittnade japanska noggrannheten ger Nikka Coffey Grain en egen position på världsmarknaden.

En än viktigare skillnad är att råvaran i japansk grainwhisky är majs, till skillnad från vete som dominerar i övriga världen. Majs ger en sötare och mjukare sprit som redan i unga år är len och nästan silkesmjuk till sin karaktär.

Ännu en viktig skillnad är att Nikkas grainpannor, som står och stånkar på Miyagikyo utanför Sendai, är unika. Det är två gamla Coffey-pannor som Masataka Taketsuru importerade till Japan vid 1960-talets mitt. Pannorna är byggda utifrån det ursprungliga patentet som Aenas Coffey fick när hans uppfinning kom att revolutionera destilleringskonsten. Så ålderdomliga pannor finns, oss veterligen, inte i drift någon annanstans, utan har ersatts med modernare kolonnpannor som gör en mer strömlinjeformad och renare sprit.

Nikka Coffey Grain har en stor skara fans både i Sverige och på andra håll i världen, och när årets allokering dyker upp på Systembolagets hyllor brukar det vara klokt att vara snabb i svängarna.

Slutsåld

Nikka Coffey Grain, 45%

Säljstart

Fredag 24 februari, ca 220 butiker

Ytterligare produktinformation

Artnr:

40655-01

Alkoholhalt:

45%

Typ:

Japansk Single Grain whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd., Tokyo, Japan

Destilleri:

Miyagikyo Distillery

Destillation:

Coffey stills

Ålder:

Anges ej på etiketten, men inofficiellt brukar det talas om cirka 8-12 år.

Råvara:

Ca 90 % majs and 10 % mältat korn (ej torvrökt)

Vatten:

Lokalt vatten från Miyagikyo

Fat:

Refill Casks, Remade Casks, Recharred Casks.

Jäsning:

Upp till 72 timmars jäsning. Distillers Yeast.

Rök:

Ej rökig

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

9 000 fl

PRIS

593 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

I doften möter en våg av mogna päron, Ahlgrens bilar, honungsmelon, apelsin, kokos, vanilj och rostad ek.

Smak:

Fruktiga inslag av aprikos, päron, apelsin och banan i kombination med mjölkchoklad, karamell, lakrits och vanilj.

Eftersmak:

Fruktig med toner av päron, vanilj och ek.

Recensioner

OMEDELBAR KÄRLEK
”Det här är en whisky som för mig blev en omedelbar kärlek första gången jag provade den – jag är svårt förtjust i hur finessrik och elegant den är, samtidigt med lysande koncentration och djup i smakerna. Jag känner en tydlig päronton i doften, dessutom en hel del marsipan, gula äpplen och en skön lite salt salmiakkänsla – tänk typ djungelvrål! – toppat av några flarn vit choklad. Alkoholen ligger på 45 procent vilket ger en lätt extraknuff i munnen och en lång skön kryddighet i svansen. En riktigt drömmig whisky som tyvärr brukar ta slut alldeles för fort. Nyfiken på japansk whisky? Då är den här ett måste!”
-Andreas Grube, Wine Table
Länk till recensionen

GULDMEDALJ – ÅRETS BÄSTA JAPANSKA WHISKY
”Den japanska grainklassikern bjuder på blommig doft med drag av parfym. Drösvis med vanilj, viol, torkad aprikos, mandelmassa och svart vinbär i en whisky som är extra-allt. Eftersmaken fortsätter på samma fruktdrivna tema. Betyg: 8,7/10”
-Allt om Whiskys Stora Test, Årets bästa whisky 2018
Länk till recensionen

EN AV DE BÄSTA I SIN GENRE
”Japansk grainwhisky gjord på majs. Tokestrig whiskystil som här dämpas snyggt av choklad-ek med smågodis i refrängen som är saftigt läskande. Denna japan är en av de bästa i sin genre, bättre än skotska motsvarigheter.”
-Henrik Aflodal, Aftonbladet

EN RIKTIGT LÄCKER WHISKY
”Här har vi 100% grainwhisky av majs från Miyagikyo som får sin lagring i ca 12 år i kolade, ombyggda, refill bourbonfat och jag vill dra mig till att det skulle kunna ligga lite romfat här på grund av en viss arrak i sötmans spel, men så är det ju inte. Vilket som så är det här en riktigt läcker whisky med stor rikedom i doft och gom. Vi nämnde arrak men kan också sätta lite agave i tequila land här i den citrus- och moget nötifierat äppliga russinfruktigheten, och sedan landar allt snyggt i stadigt whiskyland i avslut där krydda, tobak och läderfåtölj styr. Briljant. 94p”
-Anders Enquist, Whisky & Bourbon (No 49 20/21)

DOFTAR FANTASTISKT!
”En av mina favoritwhiskies från Nikka.” ”Doftar fantastiskt!” ”Söt, kryddig, lakrits och så lite toner av mörk choklad.”
-Anki Ulvmåne, Lill-Lördag med Mrs Wolfmoon
Länk till recensionen

OTROLIGT MYCKET KOLA OCH VANILJ
”Otroligt mycket kola och vanilj!” ”Nikka, det är alltid bra.” ”En referenspunkt. Där kanske vi har det perfekta?” ”En super-duper-bra grain.” Mycket gott!
-Kent Torn & Anders Bergström, Whiskytower
Länk till recensionen

Stockholm Beer & Whisky Festival
-GULD-medalj: Japansk Whisky, 2017
-BRONS-medalj: Japansk Whisky, 2018

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.