Sök
Stäng denna sökruta.

Lovordad Solist

Taiwanesiska Kavalan är en av Asiens mest omtalade whiskysorter och slog ner som en bomb när den lanserades internationellt 2009. Lovorden haglade över den nya whiskyn och ”solisterna”, som de utvalda singelfat-buteljeringarna kallades, behängdes snart med medaljer i ädlaste valörer.

Entusiasterna ställdes sig i kö och whiskyvärlden hade fått en ny storspelare.

Destilleriet, som är beläget i Yilan nordost om Taipei, grundades så sent som 2005 med hjälp av skotsk expertis. Målsättningen var att skapa en whisky som kunde konkurrera på världsmarknaden.

I dag är Kavalan ett av världens tio största whiskydestillerier och besökscentrat tar emot ofattbara en miljon turister årligen.

Det som gör Kavalans whisky så unik är främst två faktorer, dels den tropiska lagringen med en årsmedeltemperatur som är upp till 20 gånger högre än i Skottland, dels att man skär ett mycket litet hjärta från spritpannan och på så sätt får ett renare destillat.

Lagringsförhållandena är unika och avdunstningen ur faten kan ligga på upp till tolv, ibland femton procent årligen. Den höga temperaturen tillsammans med det smala hjärtat i destillationen gör att whiskyn mognar mycket snabbt, rent av hisnande fort. Efter bara några år påminner whiskyn om en betydligt äldre skotsk singelmalt.

Kavalan Solist Vinho Barrique lagras på vinfat av amerikansk ek som aktiveras med en metod (Shave/Toast/Rechar) som utvecklades av numera bortgångne Dr Jim Swan och som Kavalan var först att använda.

Slutsåld

Kavalan Solist Vinho Barrique, 57,1%

Säljstart

Fredag 10 mars, ca 8 butiker samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

93499-01

Alkoholhalt:

57,1%

Ursprung:

Yanshan, Yilan County, Taiwan

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

Kavalan Distillery

Destilleri:

Kavalan Distillery

Buteljerad:

2022

Destillation:

Dubbeldestillerad

Ålder:

Anges ej

Råvara:

Orökt mältat korn

Vatten:

Lokal källa nedanför ”Snow Mountain”, näst högsta berget i Taiwan 3 886 möh

Fat:

Vinfat av amerikansk ek. (Shaved/Toasted/Recharred) Cask No W160721054A och Cask No W160714047A

Jäsning:

60–72 timmar i rostfria washbacks

Angels share:

10–12 %

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

240 fl.

PRIS

2 016 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Inledande vinösa toner, mogna druvor, kanel och kryddnejlika. Därefter blir whiskyn mer stillsam med inslag av ljunghonung och bourbonvanilj. Med luftning kommer tropiska frukter, mango, passionsfrukt och guava med nästan parfymerade aromer

Smak:

Mycket fyllig och komplex, till en början blommig, rosor, pioner, sedan kryddigare toner, riven ingefära, svartpeppar, citrus och grapefrukt.

Eftersmak:

Lång och mineralrik, med toner av vässad blyertspenna, mörka frukter, blåbär, svarta vinbär, mandel och valnötter. I slutklämmen gör sig en elegant ekton, vanilj och apelsinblommor påminda.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.