Sök
Stäng denna sökruta.

Arran Single Cask for Symposion

Vi kan inte undgå att glädjas åt det intresse ”nya” Arran mötts av i Sverige. Vi säger nya fast vi menar inte att destilleriet på något sätt är nytt. Men det som har hänt de senaste åren är att Arran dels lanserat en allt äldre och mer mogen range, men framförallt att man mer och mer förädlat sina utgåvor till i det närmaste renodlade sherrylagringar. Detta är något som svenska whiskyvänner tycks vara stormförtjusta i. Sherrylagrad whisky är Formel 1.

Det har till och med gått så långt att när Arran tryckt gasen i botten och maxat både rök och sherry så har de kallat buteljeringen för ”The crazy Swede”. Det har vi inte det minsta emot, bra sherrylagrad whisky är fantastisk. Svenska whiskyvänner har hållit med och lyft Arran till skyarna. Det är mot den bakgrunden man kan kalla Arran för ”nya” Arran. Eller för all del för Lochranza som destilleriet bytte namn till när man öppnade sitt systerdestilleri Lagg på södra delen av ön.
När Symposion nu fått möjlighet att göra en egen buteljering tillsammans med Arran så var det såklart en sherrystinn och mogen skönhet vi valde att buteljera. Enligt många whiskyentusiaster tillhör de sherrylagringar som görs vid Arrans Lochranza-destilleri de allra främsta sherrybomberna i Skottland. Det är ett sådant fat vi nu har nosat oss fram till och som vi kan lansera exklusivt för den svenska marknaden.

Det är en singelcask, 23 år gammal som lagrats på en Sherry Hogshead, helt utan färgning och kylfiltrering, bara genuin, äkta och ytterst smakfull Arranwhisky.

Slutsåld

Arran Single Cask for Symposion, First Fill Sherry Hogshead 23 YO, 50,8 %

Säljstart

Torsdag 13 april, webblansering, kl. 10:05 - 12:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41371-01

Alkoholhalt:

50,8%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers Ltd

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

2 september 1999

Buteljerad:

13 oktober 2022

Destillation:

Dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter, båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

23 år

Råvara:

Orökt malt

Vatten:

Easan Biorach Burn

Fat:

First Fill Sherry Hogshead, Cask No: 1999/231

Jäsning:

55–70 timmar

Totalt antal flaskor:

247 fl.

Antal flaskor till Sverige:

240 fl.

PRIS

2 156 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djup koppar.

Doft:

Stor och rund doft med rik frukt och tydlig sherryfatskaraktär. Inslag av mogna gula äpplen, aprikos, vanilj, ek, russin, hasselnötter, bittermandel och läder.

Smak:

Elegant, silkig och smakrik. Persika, vanilj, honung, mjölkchoklad, sherry och kryddor.

Eftersmak:

Lång och kryddig med toner av mjölkchoklad, hasselnötter och läder.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.