
Highland-whisky med portvinskaraktär
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Jamaicas rom tillhör utan tvekan den mest intressanta i hela den karibiska övärlden.
Jamaica kom tidigt under brittisk kontroll och med britter vid styret blev det såklart britter som anlade sockerplantager och så småningom romdestillerier på ön. Den expertis och den utrustning som behövdes hämtade man hemifrån, vilket innebar att man kom att destillera rom på Jamaica ungefär på samma sätt som man destillerade whisky hemma i Skottland och England på 17- och 1800-talen. Det vill säga i potstills av koppar, med långsam jäsning och direkteldade pannor.
Detta har inneburit att Jamaica har blivit förebilden för just den brittiska romstilen, en kraftfull, smakrik, och fruktig rom med höga och mycket höga esterhalter. Ibland talas det om Jamaica som romvärldens Islay, och däri ligger en sanning. Smakrikare rom är svår att finna.
Hampden Estate är ett av de mest anrika och äldsta romdestillerierna på Jamaica. Destilleriet ligger i Trelawny på nordvästra delen av ön. På Hampden Estate har man odlat sockerrör sedan åtminstone 1753. Då man vet från dokument att en inspektör Thomas Goddard drev en stor sockerrörsplantage på en egendom som tillhörde Mr Archibald Stirling från Skottland.
Stirling är en intressant person. Han hade som mycket ung givit sig ut i världen och byggt upp en ansenlig förmögenhet. Han återvände till Skottland när han ännu inte fyllt 40 år och levde slottsliv resten av sitt liv. Det var familjen Stirling som byggde den mäktiga herrgården Hampden Great House, som under en tid användes som romlager.
I modern tid kom Hampden Estate under vingarna på det statliga jamaicanska sockerbolaget som 2009 sålde egendomen på en offentlig auktion. Köpare blev familjen Hussey via sitt fruktodlingsbolag Everglades Farm.
Ingen vet hur gammal romdestilleringen är på Hampden, men troligen gjordes rom redan under Stirlings tid på 1700-talet. Några officiella buteljeringar gavs dock inte ut förrän 2018 då de första utgåvorna med Hampden-etikett hade världspremiär. Den smakrika högester-rommen, som är Hampdens signum, görs uteslutande i potstills. Man använder sig av surmäsk, så kallad ”dunder”, där mäsk- och drankrester från föregående körningar sätts att jäsa om och om igen. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där de vilda jästcellerna sitter i jäskar, luft och väggar.
Hampden Estate har fem hörnpelare som ger rommen dess karaktär: Egendomens klara källvatten, spontanjäsning med ”dunder”, potstilldestillering, tropisk lagring och att man aldrig eftersötar eller färgar någon rom
Tomatin Distillery är ett av de mer fascinerande destillerierna i norra Skottland.
Kilchoman Sanaig Àrd – ett rökigt muskelpaket för svenska smaker Kilchoman Sanaig
Hampden växer mer och mer fram som ett av världens främsta romdestillerier.
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår Personuppgiftspolicy.
Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.
Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.
I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.