Sök
Stäng denna sökruta.

Mars Komagatake Shinshu Aging Edition 2022

Komagatake är en av de högsta topparna i de berömda Akaishebergen, eller japanska Alperna som bergskedjan brukar kallas. Nedanför, i en dimhöljd och fuktig omgivning, ligger Shinshudestilleriet på nästan 800 meters höjd.

Shinshu ägs av företaget Hombo Shuzo som spelat en betydande roll i japansk whiskyhistoria. Gammal är äldst brukar det som bekant heta. Hombo Shuzo producerade till och med någon slags japansk whisky redan innan man uppmuntrade och finansierade den unge kemisten Masataka Taketsurus utbildningsresa till Skottland med uppdraget att ta den skotska destilleringskonsten till Japan. Den tidiga whiskyproduktionen blev dock inte särskilt långvarig, man valde att satsa på andra produkter och Mastaka Taketsuru fick ju, tids nog, god nytta av sin importerade kunskap inom egna whiskyfirman Nikka.

År 1985 hade tiderna förändrats och Hombo Shuzo beslutade att bygga ett destilleri i den lilla bergsbyn Miyada. Destilleriet fick namnet Shinshu, men produktionen i detta högt belägna destilleri pågick inte mer än några år. Den japanska whiskymarknaden stagnerade och man tvingades sätta Shinshu i Malpåse.

Vad som sedan hände är väl känt, världens ögon öppnades för japansk whisky och snart kände hela whiskyvärlden till Yoichi, Miyagikyo, Yamazaki och andra destillerier vars välfyllda lager snabbt kom att brandskattas.

Hombo Shuzo såg vad som hände och 2011 återstartades Shinshu. Först i blygsam omfattning under vintermånaderna, men snart växte efterfrågan, exporten kom igång och de internationella hyllningarna blev storslagna.

I dag går pannorna för högtryck och man har till och med byggt ytterligare ett Mars-destilleri långt söderut i Japan.

Få kvar

Mars Komagatake Shinshu Aging Edition 2022, 50%

Säljstart

Torsdag 13 april, webblansering, kl. 10:10 – 12:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41370-01

Alkoholhalt:

50%

Typ:

Single Malt Japanese Whisky

Producent:

Hombo Shuzo

Destilleri:

Mars Shinshu Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2022

Destillation:

Postills, långsamt cirka 7 timmar.

Ålder:

Anges ej

Råvara:

Huvudsakligen orökt malt, samt en liten andel lättrökt malt (ca 3,5 ppm) av kornsorterna Concerto och Laureate

Vatten:

Mjukt vatten från underjordisk källa

Fat:

Bourbonfat (200lit), sherryfat (250lit & 500lit), portvinsfat (300lit)

Jäst:

Kombination av destillerijäst och andra jästsorter, bl a alejäst från ett närbeläget mikrobryggeri

Jäsning:

Cirka 90 timmar

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

234 fl.

PRIS

1 631 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Doft:

Fruktig inledning med toner av aprikos och banan åtföljs av djupare aromer av valnötter, honung och vanilj som övergår i eleganta noter av citrus och äpple.

Smak:

Smakrik med inslag av torkade aprikoser, plommon, sherryfat, nötter, honung, vanilj och ingefära.

Eftersmak:

Honung, malt, kryddor, vanilj och ek.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.