Sök
Stäng denna sökruta.

Tioårig Trinidad-rom

Trinidad och Tobago är det sydligaste av de karibiska ö-rikena. Ögruppen ligger inte långt från Venezuela och vid klart väder kan man se den sydamerikanska kontinenten. Landet, som består av två stora och 21 mindre öar, var brittisk koloni fram till 1962 och det brittiska inflytandet har varit stort, inte minst inom romindustrin.

Under den brittiska eran och långt in i självständigheten blomstrade romindustrin. Ett tag fanns fler än 50 destillerier på öarna. Dessa har försvunnit ett efter ett och när berömda Caroni stängdes 2003 och det kvarvarande lagret av rom såldes på auktion återstod endast ett, Trinidad Distillers, vars stora produkt är Angostura. 

Klimatet i den här delen av världen är mycket speciellt. Det är varmt hela året och det finns egentligen bara två årstider, den torra under första halvåret, och den regniga under andra halvåret.

Den oberoende rombuteljeraren Compagnie des Indes grundades av fransmannen Florent Beuchet som specialiserat sig på högklassig rom. Företagsnamnet är en hyllning till de sjöfarare som en gång seglade på Karibien. Florent Beuchet menar att den moderna industrirommen suddat ut ursprung och nationsgränser och buteljerar framgångsrikt en stor mängd romsorter där mångfald i stilar, smak, aromer, och ursprung är kännetecknande.

Beuchet är mycket mån om begreppet terroir, alltså de miljöer där sockerrören vuxit, och strävar efter att hans buteljeringar ska återspegla ursprungets unika egenskaper. Av den anledningen undviker man att söta sin rom, vilket annars är vanligt i romindustrin.

Faten som Compagnie de Indes buteljerar fraktas precis som i äldre tider över till Europa där de får en andra lagring i kontinental miljö i Jura-regionen i östra Frankrike.

Compagnie des Indes tioåriga Trinidad-rom destillerades i kopparkolonn hos Trinidad Distillers och har lagrats i ex-romfat, först fem år i tropikerna och sedan fem år i franska Jura. Single Cask-buteljering vid naturlig fatstyrka på 63,1%.

Slutsåld

Trinidad T.D.L. Single Cask 10 Years Old, 2012, 63,1%

Säljstart

Fredag 12 maj, ca 5 butiker samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41416-01

Alkoholhalt:

63,1%

Ursprung:

Trinidad

Typ:

Engelska skolan, Traditional Rum

Ålder:

10 år

Producent:

Compagnie des Indes

Destilleri:

T.D.L. - Trinidad Distillers Limited

Destillerad:

December 2012

Buteljerad:

Mars 2023

Råvara:

Melass

Jästtyp:

Bakers Yeast

Jäsning:

Ca 48 timmar

Destillation:

Kopparkolonn

Fat:

Ex-Rum, Cask No. TRD54

Sockerhalt:

Inget socker tillsatt

Esterhalt:

Cirka 350g/HL

Lagring:

Tropisk (50%) och kontinental (50%)

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

272 fl.

Antal flaskor till Sverige:

234 fl.

PRIS

967 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Rik och utvecklad doft med toner av dadlar, päron, råsocker, svartpeppar och en liten touch av curry(!).

Smak:

Fruktiga pärontoner, vanilj, mazarin och kryddor.

Eftersmak:

Kryddig och pepprig finish med toner av vanilj och råsocker.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.