Sök
Stäng denna sökruta.

Smakrik diamant från Guyana

Guyana är ett av världens mest spännande romländer. Det lilla landet ligger inklämt på den sydamerikanska nordkusten mellan Brasilien, Venezuela och Surinam. Guyana var först holländsk och sedan brittisk koloni till långt in på 1960-talet. Det brittiska styret har satt avtryck i landets romindustri och följaktligen räknas Guyanas romstil in i den brittiska skolan, men med influenser från spanska skolan.

Rom från Guyana kallas ofta Demerara-rom. Namnet kommer från Demerarafloden som flyter norrut från landets centralt belägna regnskogar till huvudstaden Georgetown där den mynnar ut i Atlanten. Demerara-rom kan vara kolonn- eller potstilldestillerad och är ofta smakrik, ekfatslagrad, mörk, sträv och i många fall påfallande lätt att förväxla med whisky.

Sockerrör har odlats i Guyana sedan mitten av 1600-talet. Under storhetstiden, i början av 1900-talet, fanns det omkring 400 sockerplantager – många av dessa var utrustade med eget destilleri.

Under stora delar av 18- och 1900-talen ingick rom i den brittiska flottans basranson. En åttondels imperial pint (71ml) med en styrka på 95,5 proof (54,6%) delades, fram till 1970, dagligen ut till sjömännen. En ansenlig del av flottans rom tillverkades i Guyana och när romransonerna upphörde försvann en stor exportmarknad.

Guyana är alltjämt en betydande exportör av socker, melass och rom, men romindustrin har rationaliserats och idag finns bara ett aktivt destilleri kvar, statligt ägda Diamond Distillery.

Pannorna från flera nerlagda destillerier har bevarats och flyttats till Diamond Distillery och därför kan man fortsätta producera romstilar från förr. Ofta är det namnet på det destilleri som pannan ursprungligen stod på som anges på etiketten.

Compagnie des Indes Sverigeaktuella buteljering från Diamond Distillery består av en blend av rom som destillerats i tre olika pannor; dubbelpannan Port Mourant, enkelpannan Versaille samt Diamonds kolonnpannor.

Den legendariska Port Mourant-pannan i trä är, så vitt känt, världens äldsta och konstruerades år 1732.

Få kvar

Guyana D.D.L 2013 Ex Rum Single Cask 9 Years Old, 56,2%

Säljstart

Fredag 19 maj, ca 9 butiker samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11236-01

Alkoholhalt:

56,2%

Ursprung:

Guyana

Typ:

Engelska skolan, Single Blended Rum

Ålder:

9 år

Producent:

Compagnie Des Indes

Destilleri:

Diamond Distillery, D.D.L.

Destillerad:

September 2013

Buteljerad:

Mars 2023

Råvara:

Melass

Jästtyp:

Egenproducerade jäststammar samt vildjäst

Jäsning:

24 timmar till 3 veckor

Destillation:

Kolonn + Potstill (i trä)

Blend:

Diamond - kolonn (DDL), Versaille - single wooden pot still (VSG), Port Mourant - double wooden pot still (PM)

Fat:

Ex-Rum, Cask No. GRD60

Sockerhalt:

Inget socker tillsatt

Esterhalt:

Cirka 400g/HL

Lagring:

Tropisk (20%) och kontinental (80%)

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

330 fl.

Antal flaskor till Sverige:

310 fl.

PRIS

1045 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Tropisk fruktbomb med toner av (över)mogen banan, ananas och smörkola.

Smak:

Smakrik och kraftfull, mogen tropisk frukt, ek, vanilj, svartpeppar och råsocker.

Eftersmak:

Lång och välbalanserad med toner av ek, vanilj och banan.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.