Sök
Stäng denna sökruta.

Calvadoslagrad Arran

Att lagra skotsk whisky på calvadosfat tillhör inte vanligheterna trots att avståndet till Normandie, där det berömda äppelbrännvinet tillverkas sedan århundraden, är litet. Skottar och fransmän har i så motto hållit sig ifrån varandra.

Kunskapen att destillera cider spreds bland bönderna i Normandie i början av 1500-talet då äppelspriten blev en värdefull inkomstkälla för de många fattiga lanthushållen. Calvados ansågs länge vara en lantlig dryck som inte nådde samma mondäna status som cognacen. Mycket förändrades med vinlusen. När vin och, brandy och cognac försvann blev calvados en högt skattad dryck ända upp i Paris ädlaste salonger och äppelodlarna gick in i en gyllene era. Var Calvados har fått sitt namn ifrån är omtvistat. Enligt en seglivad legend har det sitt ursprung i att ett krigsskepp från den mäktiga spanska armadan gick på grund utanför Normandie på 1600-talet, dess namn var San el Salvador. Fransmännen jublade och skålade i det man sedan dess kallat Calvados.

Calvados har en rundare och mjukare smak än annan ädelsprit. När den fruktiga äppelcidern destilleras till calvados behåller den mycket av äppligheten och de milda tonerna från frukten. Att slutlagra whisky på Calvadosfat var något som Arran experimenterade med redan under första åren i drift. Man var då pionjärer med just sådan fatlagring. När man nu återkommer till calvadosfat gör man det med en whisky som tillbringat hela 17 år på calvadosfat. Sådan lagring är ytterst sällsynt och Arran kliver återigen fram som en föregångare inom fatarbetet.

Vilket calvadosdestilleri faten kommer ifrån berättar man inte, men man viskar om att det familjeägda destilleriet ligger i den lilla byn Pont-L’Eveque, precis som världens i särklass mest hyllade calvadosproducent.

Slutsåld

Arran Rare Batch 17 YO Single Malt Calvados Cask Edition, 52,5%

Säljstart

Fredag 26 maj, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41427-01

Alkoholhalt:

52,5%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

Oktober 2022

Destillation:

Dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter, båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

17 år

Råvara:

Orökt malt

Vatten:

Easan Biorach Burn

Fat:

Ex-Calvadosfat från familjedestilleri i normandiska Pont-l'Évêque.

Jäsning:

55–70 timmar

Totalt antal flaskor:

4 200 fl.

Antal flaskor till Sverige:

119 fl.

PRIS

1819 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Koppar.

Doft:

Komplex doft med torkade äpplen, söta bakverk, muskot och mörk choklad.

Smak:

Underbar fyllig munkänsla, äpplen, mörk choklad och ljunghonung.

Eftersmak:

Lång och torr, mycket delikat med tropiska frukter och äpplen.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Arran Distillery (Lochranza Distillery)

Lochranza är ett av de mer fascinerande skotska whiskydestillerierna. Arran, som är destilleriets ursprungliga namn, kom på många sätt att inleda den våg av nystartade destillerier som dragit fram över Skottland och världen på 2000-talet.

 

Arran invigdes 1995 och blev snart en förebild och ett skolexempel i konsten starta whiskydestillerier. Arran blev tidigt både lyckosamt och lönsamt, och visade att det var möjligt att åter satsa på whiskytillverkning i ett land som länge tyngts av destillerinedläggningar.

 

Lochranza gör en genuin skotsk ö-whisky med maritima toner och mjuk kryddighet. Trots att Lochranza är ett ungt och relativt litet destilleri är det ett av de mest respekterade. Arran gjorde sig tidigt känt för innovativa fatlagringar och var i flera avseenden ett av de destillerier som utvecklade cask finishing.

 

Med fler än 100 000 besökare årligen är Lochranza Skottlands mest besökta destilleri. Det stora intresset för bolagets whisky och för att besöka Isle of Arran gjorde att man 2017 invigde en andra destilleri- och besöksanläggning på ön, Lagg Distillery. För att särskilja de båda Arran-destillerierna åt beslutade man att kalla det äldre destilleriet för Lochranza, efter orten där ligger. Numera producerar Lochranza uteslutande orökig whisky, medan Lagg fokuserar på rökig whisky .

 

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.