Sök
Stäng denna sökruta.

Cameronbridge – Långlagrad grainwhisky

Grainwhisky kan vara en fullkomligt ljuvlig typ av whisky som, när den blir gammal, bjuder på smaker man sällan hittar i singelmalt; Päronglass, vanilj, apelsinchoklad och kokosprickar. Kort sagt, whisky för riktiga gottegrisar.

Cameronbridge ligger inte långt från Edinburgh, på norra sidan av Firth of Forth. Destilleriet är Skottlands största graindestilleri och producerar ofattbara 140 miljoner liter sprit om året. Det gör Cameronbridge till ett av världens största destillerier. Årsproduktionen är ungefär tio gånger större än de största singelmaltdestillerierna Glenfiddich och Glenlivet. Whiskyn som väller ut ur Cameronbridge används främst i Diageos många blendwhiskymärken. Den som en gång har druckit Johnnie Walker, J&B, Bell’s, Black & White, Vat 69, Haig, White Horse och en lång rad andra sorter har fått rejäla doser Cameronbridge på köpet.

Cameronbridge byggdes 1824 av familjen Haig, och i folkmun kallas destilleriet fortfarande Haigs Distillery. Knappast något destilleri har haft lika stor betydelse för whiskyns utveckling som just Cameronbridge. William Haig är en av de mest inflytelserika whiskybaronerna, utan honom hade kanske varken Coffeypannan eller Diageo blivit verklighet. Det var vid Cameronbridge som William Haig lät installera den panna som hans kusin Robert Stein hade utvecklat och som senare skulle resultera i Coffeys kolonnpanna. Det var också familjen Haig som tog initiativ till att gå samman med andra destillerier och grunda DCL, som långt senare skulle bli United Distillers och utvecklas till dagens Diageo.

Nästan all grainwhisky buteljeras i unga år, oftast så fort den passerat treårsgränsen, vilket lagen kräver för skotsk whisky. Men när det händer – det är inte särskilt ofta – att en grainwhisky får ligga kvar i sitt fat och eken får tid att runda av smakerna blir resultatet ofta magiskt gott.

Cooper’s Choice har buteljerat en 30-årig grainwhisky, som med råge passerat den ålder där smakexplosionerna börjar sätta in. Till Sverige kommer 120 av de 240 flaskorna som Bourbonfatet gav.

Slutsåld

Cooper´s Choice, Cameronbridge 1992 Single Grain 30 YO, 49,5 %

Säljstart

Fredag 21 juli, utvalda butiker (ca 4st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41445-01

Alkoholhalt:

49,5%

Ursprung:

Typ:

Single Grain Scotch Whisky

Producent:

The Vintage Malt Whisky Co.

Destilleri:

Cameronbridge Distillery

Destillerad:

1992

Buteljerad:

2023

Destillation:

Kolonn

Ålder:

30 år

Råvara:

Vete

Fat:

Bourbon-fat, Cask No 115066

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

240 fl.

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 669 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Koppar.

Doft:

Crème brûlée, kokos och mjölkchoklad.

Smak:

Delikat med toner av mördegskakor, vanilj, grillade marshmallows och farinsocker.

Eftersmak:

Subtil och elegant med toner av vanilj och farin.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.