Sök
Stäng denna sökruta.

Kilnaughton – hemlig sherryfatlagrad Islayrök

Med det gäckande namnet Kilnaughton har det lilla Glasgowföretaget Vintage Malt Whisky Company tjusat whiskypubliken. Vilket destilleri som ligger bakom buteljeringen är en väl bevarad hemlighet, men spåren talar ett tydligt språk. Vi ska såklart till Islay. En så här mäktig rökwhisky kan inte göras någon annanstans.

Det doftar och smakar Islay så det sjunger om det. Här finns allt vi förknippar med den berömda röken från den avlägsna lilla ön i Hebriderna; torv, rök, tjära, sälta, jod och hav. Sådan whisky kan man bara göra på Islay. På något märkligt vis blir annan rökig whisky oftast bara kopior, var förebilden finns råder det inte minsta tvekan om.

Namnet Kilnaughton leder oss också till den berömda whiskyön. Kilnaughton kallas en del av Islay strax utanför Port Ellen. Där ligger Kilnaughton Chapel som är ett gammalt 1400-tals kapell som en gång restes för att hedra St Nectan, som enligt legenden utförde mirakel på 500-talet. Där finns också Kilnaughton Cemetery, en historisk begravningsplats med mycket gamla lämningar som berättar om de människor som en gång levde på ön.

Mycket välbesökt är också stranden vid Kilnaughton Bay på öns sydkust. Sommartid lockar den mängder av öbor och turister med mjuk sand och kristallklart medelhavslikt vatten. Det ska dock sägas att vädret sällan inbjuder till badutflykter på Islay.

Vid Kilnaughtonbukten ligger också tre stora Islaydestillerier som på ett pärlband. Vintage Malt Whisky Company har tidigare använt närbelägna ortsnamn för att ge en hint om vilket destilleri de har buteljerat som ”secret malt”. Tanken är inte långsökt att det är något av destillerierna längs stranden, Lagavulin, Laphroaig och Ardbeg, som nu har blivit förvandlade till en Kilnaughton – men som sagt, vem vet?

Vintage Malt Whisky Company är sannolikt den oberoende buteljerare som mer än någon annan specialiserat sig på Islays whisky. Man har under 50 års tid haft osedvanligt goda kontakter på Islay och kunnat ingå långtgående avtal om fatfyllning och buteljering. Med varumärken som The Ileach och Finlaggan har VMWC och ägarfamiljen Crook skaffat sig ett grundmurat rykte som Islayambassadörer.

Kilnaughton Secret Islay är en intensiv whisky som lagrats på ett olorosofat. Sherryn har gjort den rökiga råspriten till en veritabel smakbomb. Fatet har lämnat ifrån sig hela 720 flaskor och samtliga säljs exklusivt på den svenska marknaden.

Slutsåld

Cooper´s Choice, Kilnaughton Secret Islay, Oloroso Sherry Matured, Cask No 162, 56%

Säljstart

Fredag 7 juli, utvalda butiker (ca 26 butiker) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41440-01

Alkoholhalt:

56%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

The Vintage Malt Whisky Co.

Destilleri:

Anges ej

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2023

Destillation:

Dubbeldestillerad

Ålder:

Anges ej

Råvara:

Hårt torvrökt mältat korn

Fat:

Oloroso Sherry Cask, Cask No 162

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

720 fl.

Antal flaskor till Sverige:

720 fl.

PRIS

795 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Stor och kraftfull doft med torvrök, läder, tobak och söta sherrytoner.

Smak:

Smakrik med tydlig sherrykaraktär, rökt bacon, torkad frukt, tjära och tobak.

Eftersmak:

Lång avslutning där söta och salta inslag varvas med kryddiga sherrytoner.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.