Sök
Stäng denna sökruta.

Arran möter Amarone

Amarone är ett italienskt vin som tagit världen med storm. Vinet görs på torkade druvor och får bara produceras i Valpolicella strax norr om Verona. Ett mer smakrikt och fylligt vin finns inte. Det är lätt att tro att Amarone är ett gammalt klassiskt vin, men det är egentligen inte mer än drygt sextio år gammalt. Amarone togs fram under 1950-talet när man lyckats utveckla jäststammar med kapacitet att jäsa ut allt restsocker ur torkade druvor och göra vinet helt torrt, därav namnet, det italienska ordet amaro betyder bitter. Trots att Amarone kan vara ett svårt matvin som med sina kraftfulla smaker riskerar att köra över det mesta på en tallrik har vinet haft en enorm framgång. I dag har metoden att göra vin på russin spritt sig till vinmakare över hela världen, men beteckningen Amarone är skyddad och får bara användas för vin som kommer från Valpolicella, som gjorts på torkade druvor (appassimentometoden) och som till största delen består av druvsorten Corvina.

Arran Distillery började tidigt experimentera med olika slutlagringar på vinfat, det visade sig att just begagnade Amaronefat hade förmågan att utveckla en mycket fruktig och mångfacetterad whisky med toner av mörk choklad, vin och kaffe. Arran är ett av relativt få destillerier som lagrar sin whisky på Amaronefat, det är nämligen ingen enkel lagring, Amaronens mustighet riskerar att ta överhand och förvandla whiskyn till någon slags vindrink. Arrans kraftfulla, maltiga och kryddiga whisky står emot på ett imponerande sätt och Amaronefinishen blir en mycket speciell och underbar whiskyupplevelse.

Notera att sedan Arran öppnade sitt andra destilleri Lagg, används namnet Lochranza Distillery för själva destilleriet, varumärket är dock fortfarande Arran.

Slutsåld

Arran Single Malt Amarone Cask Finish, 50%

Säljstart

Fredag 11 augusti, utvalda butiker (ca 15 st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41456-01

Alkoholhalt:

50%

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

Den yngsta whiskyn destillerades den 3 april 2015. Flera äldre fat ingår.

Destillation:

Dubbeldestillerad

Råvara:

Mältat korn

Vatten:

Vatten från Loch Na Davie via Easan biorach burn

Fat:

Slutlagring på Amaronefat

Angels share:

2–3%

Övrigt:

Ingen kylfiltrering och inga artificiella färgämnen

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

480 fl.

PRIS

669 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djup koppar.

Doft:

Pocherade päron och honung, rostad mandel och en liten doft av tranbär. Där finns även kaffe, apelsinchoklad och smörkola.

Smak:

Mörk choklad, körsbär, fruktkonfekt, syltade bär och kola. Efterhand kommer mogna, mörka plommon tillsammans med söta aprikoser och kanel.

Eftersmak:

En välbalanserad kombination av Arran-malt och Amarone-frukt, koncentrerad och elegant.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Arran Distillery (Lochranza Distillery)

Lochranza är ett av de mer fascinerande skotska whiskydestillerierna. Arran, som är destilleriets ursprungliga namn, kom på många sätt att inleda den våg av nystartade destillerier som dragit fram över Skottland och världen på 2000-talet.

 

Arran invigdes 1995 och blev snart en förebild och ett skolexempel i konsten starta whiskydestillerier. Arran blev tidigt både lyckosamt och lönsamt, och visade att det var möjligt att åter satsa på whiskytillverkning i ett land som länge tyngts av destillerinedläggningar.

 

Lochranza gör en genuin skotsk ö-whisky med maritima toner och mjuk kryddighet. Trots att Lochranza är ett ungt och relativt litet destilleri är det ett av de mest respekterade. Arran gjorde sig tidigt känt för innovativa fatlagringar och var i flera avseenden ett av de destillerier som utvecklade cask finishing.

 

Med fler än 100 000 besökare årligen är Lochranza Skottlands mest besökta destilleri. Det stora intresset för bolagets whisky och för att besöka Isle of Arran gjorde att man 2017 invigde en andra destilleri- och besöksanläggning på ön, Lagg Distillery. För att särskilja de båda Arran-destillerierna åt beslutade man att kalla det äldre destilleriet för Lochranza, efter orten där ligger. Numera producerar Lochranza uteslutande orökig whisky, medan Lagg fokuserar på rökig whisky .

 

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.