Magisk rom från Haiti

Clairin är en traditionell haitisk romstil som är djupt rotad i landets kultur och historia. Den har sitt ursprung på sockerplantagerna där den destillerades i primitiva pannor på ett hantverksmässigt vis. Clairin görs av sockerrörsjuice som får vildjäsa. Den får en speciell och rustik stil som kännetecknar Haiti och dess gamla kultur. Än i dag förekommer voodooliknande besvärjelser i en del av landets clairindestillerier.

Clairin har en varierande stil beroende på var den tillverkas och vilken sorts sockerrör som används, den kan vara alltifrån fruktig och blommig till kryddig och jordig. Clairin har en speciell plats i den haitiska kulturen och får nu mer och mer internationell uppmärksamhet. Ibland skiljer man på rom och Clairin, men det är mest en definitionsfråga för det handlar om småskaligt producerad hantverksrom, inte helt olik den rom som tillverkas i de franska protektoraten Martinique och Guadeloupe.

Clairin har blivit populärt bland romentusiaster och bartenders runt om i världen som uppskattar autenticitet och komplexitet.

Papalin Haiti 4 YO är en blandning av 32 fat från fyra olika Clairindestillerier (Vaval, Sajous, Casimir och Le Rocher) samt en sockerrörssirapsrom från Distillerie de Port-au-Prince. Rommen har sedan lagrats på romfat från Caroni och Mount Gay, bourbonfat från Buffalo Trace och cognacsfat.

Upphovsman till Papalin-serien är den berömde Luca Gargano från italienska romspecialisten Velier.

Få kvar

Papalin Haiti Original Vatted Rum 4 YO, 53,1%

Säljstart

Fredag 11 augusti, utvalda butiker (ca 5 st) samt webblager

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41446-01

Alkoholhalt:

53,1%

Ursprung:

Typ:

Vatted Rum, Franskinfluerad

Ålder:

4 år

Producent:

Velier

Destilleri:

Vaval, Sajous, Casimir, Le Rocher och Distillerie de Port-au- Prince

Buteljerad:

September 2022

Råvara:

Sockerrörsjuice + sockerrörssirap

Vatten:

Anges ej

Jäsning:

Vildjäsning med lång jästid, upp till 120 timmar

Destillation:

Pot still

Fat:

Romfat (Caroni och Mount Gay), Bourbonfat (Buffalo Trace), Cognacsfat

Esterhalt:

395,7 gr/HLPA

Lagring:

Tropisk lagring under fyra år vid Distillerie de Port-au-Prince

Sockerhalt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

4 800 fl.

Antal flaskor till Sverige:

108 fl.

PRIS

799 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Ljus koppar.

Doft:

Kraftfull, ananas, nyklippt gräs, vanilj, peppar, paprika och blommor.

Smak:

Fyllig och koncentrerad med inslag av sockerrörsjuice, blommor, honung, mörk choklad, lakrits och tobak.

Eftersmak:

Lång med toner av kakao, plommon, peppar och kanel.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Dominikanska republiken

Dominikanska Republiken är östra delen av ön Hispaniola, där Columbus landsteg med Karibiens första sockerrör ombord. Öns västra del är Haiti. Klimatet är optimalt för sockerodling och rom är närmast en del av folksjälen i landet. Dominikansk rom räknas till den spanska skolan. Den kan vara både kolonn- och potstilldestillerad, är aningen mjukare i karaktären och råvaran är såväl melass som färskpressad sockerrörsaft. Lagring på spanska sherryfat förekommer också.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.