Sök
Stäng denna sökruta.

Glen Grant 1959 – ett arv från Mr George

Mr Georges Legacy är en serie med Gordon & MacPhails mest prestigefyllda whisky. I serien buteljeras dyrgripar som ingen annan är i närheten av att kunna pryda de allra exklusivaste samlarhyllorna med.

Mr George är mannen som gjorde det möjligt. Under hans och hans fars ledning uppfann Gordon & MacPhail långlagringen och George Urquhart reste runt bland destillerierna i Speyside och fyllde mängder med fabulösa fat. Den lilla butiken på South Street i Elgin importerade sherry och på tomfaten tappade de upp new make hos destillerierna.

Flera av destillerierna överlät med tiden helt enkelt sin försäljning av singelmalt till Gordon & MacPhail. Själva var de fullt upptagna med att förse blendwhiskyindustrin med maltwhisky. Mängden fat i Gordon & MacPhails lagerhus växte och med åren blev de tusentals. Ur dessa fat reste sig nationalklenoder. I dag saknar Gordon & MacPhails whisky motsvarighet när det gäller ålder och exklusivitet.

Gordon & MacPhail kom att bli det företag som specialiserade sig på singelmaltwhisky innan någon annan ens tänkt tanken. Det är ingen överdrift att påstå att det var Gordon & MacPhail som skapade intresset och blev ett av de allra första dragloken när det gällde att etablera singelmalten över världen. Även om nu Gordon & MacPhail meddelat att de ska sluta med att buteljera andra destilleriers whisky, så finns det mängder med fat kvar som väntar på att möta sin flaska. Flera av dem har hisnande åldrar.

De många dyrgriparna övervakas av Stephen Rankin, hans titel, Director of Prestige, är han fullständigt ensam om i världen – snacka om drömjobb. Under Stephen Rankins ledning har Gordon MacPhail buteljerat whisky som man bara måste häpna över, som generations-serien med exempelvis 70-årig Glenlivet, 75-årig Mortlach, världsrekordwhiskyn Glenlivet 80 yo och nu senast King Charles kröningswhisky, en Glen Grant från 1948, årsbarn med kungen.

Nu har Stephen Rankin beslutat att ta ner ännu ett av de tunga prestigefaten från hyllorna. Det är en Glen Grant från 1959, 63 år gammal som lagrats på sherryfat. Whiskyn är den tredje utgåvan i Mr Georges Legacy-serie.

Slutsåld / Väntelista

Glen Grant Mr George Legacy Third Edition 1st Fill Sherry 63 YO, 56,5%

Säljstart

Torsdag 24 augusti, webblansering kl. 10:05 - 12:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11209-01

Alkoholhalt:

56,5%

Ursprung:

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Glen Grant Distillery

Destillerad:

15 oktober 1959

Buteljerad:

2 november 2022

Destillation:

Dubbeldestillerad

Ålder:

63 år

Råvara:

Mältat korn

Fat:

First fill Sherry Cask, No. 3665

Totalt antal flaskor:

386 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1 fl.

PRIS

84 669 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny/bärnsten

Doft:

Kryddiga toner flätas samman med söt torkad frukt, demerarasocker, citronzest, bivax och valnöt.

Smak:

Syltade röda bär, apelsin och en lätt ton av mynta. Där finns också ett friskt inslag av hallon samt kakao och mogen ek.

Eftersmak:

Mycket lång, fyllig och mjuk med toner av kanel och skogsbär.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.