Tioårig Yoichi tillbaka!

Det var med bestörtning som whiskyvärlden 2015 tog emot beskedet att Nikka inte längre kunde leverera sin åldersbestämda whisky. Lagren var helt enkelt slut. Den gigantiska efterfrågan hade tömt lagerhusen och Nikka fick stänga ner flera av sina så mångfaldigt prisbelönade och högt älskade whiskysorter.

Men det kom kanske ändå inte som en total överraskning. Det hade funnits många tecken på att det inte skulle hålla att leverera de volymer som världen ville ha, men många kände nog ett hopp om att åtminstone 10-åringen skulle överleva, men tyvärr, även den försvann.

Nikka fortsatte dock att tjusa oss med en lång rad andra utgåvor. Fast, det är klart, många har saknat deras långlagrade whisky.

Men så började en del hoppfulla tecken visa sig. Nikka byggde nya lagerhus och 2019 annonserade man att man skulle gå upp i produktion för att möta efterfrågan på äldre whisky. Nu börjar lagren hinna ikapp och vi kan äntligen säga välkommen tillbaka till Yoichi 10 Years Old. Om än i mycket begränsat antal.

Få andra japanska whiskysorter är så prisbelönta som Yoichi 10, med bland annat Whisky Magazines Best of the Best, World’s Best Whisky och en rad andra toppnoteringar från världens allra största dryckestävlingar.

När den nya 10-åringen nådde den internationella marknaden togs den emot med jubel, men också med viss skepsis bland dryckesjournalisterna; kunde den verkligen vara i klass med den gamla? Misstankarna byttes snabbt i fanfarer och lysande recensioner, jodå, det var den. Det var samma superba balans mellan frukt och rök, malt och sötma som gjort gamla versionen till en sådan succé.

Det är bara att ställa in sig i hyllningskören. Yoichi 10 är tillbaka med besked. Nu hoppas vi att japanerna har kapacitet att låta några fat ligga och bli ännu äldre, just Yoichis långlagrade whisky har en enastående unik och fullkomligt bedårande stil.

Slutsåld

NIKKA Yoichi 10 Years Old Single Malt, 45%

Säljstart

Torsdag 24 augusti, webblansering kl. 10:05 - 12.00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41467-01

Alkoholhalt:

45%

Typ:

Single Malt Whisky

Destilleri:

Yoichi Distillery

Ålder:

10 år

Råvara:

Mältat korn, lätt torvrökt

Vatten:

Mjukt vatten från floden Yoichi

Jäsning:

Ca 120 timmar i temperaturkontrollerade rostfria tankar

Fat:

Anges ej

Totalt antal flaskor:

9180 flaskor har allokerats till hela Europa

Antal flaskor till Sverige:

148 fl.

PRIS

1 549 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Ljust gyllene.

Doft:

Frisk och örtig med tydlig frukt, aprikos och banan, diskreta torvtoner och nybakat bröd.

Smak:

Mjuk och livlig, peppar och torv som förvinner när butterscotch och nybakade kex kommer in.

Eftersmak:

Lång och torr, inslag av våt skogsmark och ek.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Nikka

Dai Nippon Kaju Kabushi Kaisha betyder det stora japanska juicebolaget. Det otympliga bolagsnamnet valde paret Rita och Masataka Taketsuru 1934 när Masataka lämnade Suntory och äntligen kunde starta sitt eget Yoichi Distillery på Nordön Hokkaido.

För att snabbt få ekonomi i verksamheten började man med att tillverka äppelbrandy och andra äppeldrycker, men whiskytillverkningen var från första stund det centrala. Det långa japanska bolagsnamnet förkortades så småningom till Nikka.

Yoichi är bolagets första destilleri. 1969 tillkom även Miyagikyo utanför Sendai och 1989 köptes skotska Ben Nevis. Nikka blev därmed det första japanska dryckesbolag som köpte in sig i den skotska whiskyindustrin. Sedan 1954 ingår Nikka i Asahi Breweries-koncernen

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.