Unikt, eget och kompromisslöst

Springbank är på många sätt ett alldeles enastående destilleri, unikt säger alla, eget säger en del. Man kompromissar sällan, eller aldrig, och gör sin whisky på ett sätt som egentligen ingen annan gör numera.

Att man håller fast vid den gammaldags golvmältningen, trots att den är kostsam, besvärlig och svår att styra, är bara en sak som gör destilleriet speciellt. Detsamma gäller destilleringen, de lokala råvarorna, den kustnära lagringen och till och med marknadsföringen där man unikt nog jobbar med tre olika varumärken beroende på hur man destillerat den specifika whiskyn. Men om vi lämnar rökiga, dubbeldestillerade, Longrow och orökta, trippeldestillerade, Hazelburn därhän, så är Springbank i sin ursprungliga stil kanske den mest fascinerande av de tre.

Vad det är som gör Springbanks husstil så speciell är inte lätt att veta, säkerligen är det många faktorer som samverkar, men faktum är att den robusta, kryddiga och lite ruffiga stil som är Springbanks alldeles egna fingeravtryck inte lyckats kopieras av andra destillerier.

Naturligtvis spelar den havsnära lagringen in. Idag lagras mycket whisky i stora centrala lagerhus långt från destillerierna, vilket suddar ut betydande delar av den genuina husstilen. Springbank har inte ett enda fat någon annanstans än i Campbeltown där de ligger och tar åt sig av den speciella miljö och atmosfär som bara finns i den historiska lilla whiskystaden längst ner på Kintyrehalvön. Troligen är det därför som man ofta kan läsa om både sälta och jod i Springbanks smaknoter. Den mycket speciella hybriddestilleringen där både dubbel- och trippeldestillering förenas bidrar på sitt sätt till den unika husstilen.

Springbank har länge haft ett extra gott förhållande till Sverige. Kanske hör det ihop med att många svenska whiskyentusiaster passade på att köpa fat från destilleriet under 90-talet? Den möjligheten hör emellertid till det förflutna. Numera är det oftast huggsexa om buteljeringarna och Springbank säger sig inte ha sålt några fat till vare sig privatpersoner eller brokers sedan tidigt 2000-tal.

Årets upplaga av Springbank Cask Strength har lagrats på 60% bourbonfat och 40% sherryfat. Buteljerades i våras med styrka på 54,1%.

Slutsåld

Springbank 12 Years Cask Strength, bottled 2023, 54,1%

Säljstart

Torsdag 24 augusti, webblansering kl. 10:00 - 12.00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11410-01

Alkoholhalt:

54,1%

Typ:

Campbeltown Single Malt Scotch Whisky

Producent:

J&A Mitchell & Co. LTD

Destilleri:

Springbank Distillery

Buteljerad:

2023

Destillation:

Två och en halv destillation

Ålder:

12 år

Årgång:

Anges ej

Råvara:

Egenmältat, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm

Vatten:

Crosshill Loch

Fat:

60% Bourbonfat, 40% Sherryfat

Jäsning:

72–110 timmar

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

234 fl.

PRIS

879 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Valnöt.

Doft:

Kola, äpplen, charkuterier, hasselnöt och marsipan.

Smak:

Lätt rökig med toner av körsbär och anis, vaniljkräm och ek.

Eftersmak:

Maritim, salt smörkola och en kvardröjande rökton.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även klimatet kan vara närmast brittiskt, det är svalare och präglat av salta havsvindar. Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.