Sök
Stäng denna sökruta.

Cadenhead’s Karibien

Cadenhead började tidigt handla med rom från i huvudsak de brittiska kolonierna. Rommen från Karibien transporterades i fat ombord på de fartyg som seglade över Atlanten och förvarades sedan i olika lagerhus i Storbritannien. Rom var en absolut nödvändig proviant inom handelsflottan och den dagliga ransonen var minst sagt väl tilltagen, ett par pint rom om dagen var inte ovanligt.

Långt senare blev Cadenhead en hub för romfat. Aberdeen var en sjöfararstad och vi vet att rom såldes av William Cadenhead redan under 1880-talet. I början av 2000-talet hade Cadenhead ansenliga lager med rom i lagerhusen och när romintresset började växa var det flera återförsäljare som gjorde sina fatfynd där.

Rom utgör fortfarande en betydande del av Cadenhead’s verksamhet. Nu har de buteljerat tre romsorter från klassiska romländer.

Trinidad Green Label

Trinidad och Tobago är det sydligaste av de karibiska ö-rikena. Ögruppen ligger cirka en mil från Venezuelas kust.

Vid mitten av 1900-talet blomstrade romtillverkningen och det fanns fler än 50 destillerier på öarna. Dessa har numera försvunnit och när berömda Caroni stängdes 2003 återstod endast ett, Trinidad Distillers, vars stora produkt är Angostura.

Slutsåld

Trinidad 11 Years Old, Cadenhead’s Rum Green Label, 46%

Säljstart

Torsdag 28 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41489-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Trinidad och Tobago

Typ:

Mörk rom

Ålder:

11 år

Destilleri:

Ej namngivet Trindad-destilleri

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2023 (Batch 23/108)

Råvara:

Melass

Destillation:

Anges ej

Fat:

Ex Bourbon Barrels

Övrigt:

Inget tillsatt socker, ej kylfiltrerad, ej färgad.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

30 fl.

PRIS

789 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Kastanj.

Doft:

Äpplepaj, kanel, torkad frukt, papaya och tropiska frukter.

Smak:

Rågbröd, crème brûlée, karamelliserat socker, stjärnanis.

Eftersmak:

Sirap, kardemumma och färsk frukt.

Jamaica Green Label

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även om klimatet knappast kan jämföras med det brittiska så är det svalare än på många andra platser i Karibien och präglas ofta av salta havsvindar.
Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den, i hög grad, potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad dunder, en typ av surmäsk. Resultatet blir en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och tung. Inte helt olikt en Islaywhisky.

Slutsåld

Jamaica 17 Years Old, Cadenhead’s Rum Green Label, 46%

Säljstart

Torsdag 28 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41490-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Jamaica

Typ:

Mörk Rom

Ålder:

17 år

Destilleri:

Ej namngivet Jamaica-destilleri

Destillerad:

2005

Buteljerad:

2023 (Batch 23/106)

Råvara:

Melass

Destillation:

Anges ej

Fat:

Ex Bourbon Barrels

Övrigt:

Inget tillsatt socker, ej kylfiltrerad, ej färgad.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

24 fl.

PRIS

1069 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Kastanj.

Doft:

After Eight, gräs, pelargoner, ingefära, rostade nötter.

Smak:

Blåbär, mazarin, maraschinokörsbär.

Eftersmak:

Röda frukter, basilika, valnötter.

Clarendon Distillery

Jamaica Clarendon har destillerats i en så kallad Double Retort Potstill, en pannkonstruktion som knappast finns utanför Karibien. Det är en säregen sammankoppling av flera potstills där lyne-armen inte går direkt till en kylare utan till en annan potstill. Resultatet blir en elegant, men mycket smakrik rom.

Slutsåld

Clarendon Distillery 12 Years Old, Cadenhead’s Rum, 55%

Säljstart

Torsdag 28 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41492-01

Alkoholhalt:

55%

Ursprung:

Lionel Town, Clarendon, Jamaica

Typ:

Engelska skolan, Single Blended Rum

Ålder:

12 år

Destilleri:

Clarendon Distillery

Destillerad:

December 2010

Buteljerad:

2023 (Batch 23/107)

Råvara:

Melass

Destillation:

Pot Still och kolonn

Fat:

Ex Bourbon Barrels

Övrigt:

Inget tillsatt socker, ej kylfiltrerad, ej färgad.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

12 fl.

PRIS

1087 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Ljus kastanj.

Doft:

Ananas, tomatblad, BBQ-rök.

Smak:

Mynta, bivax, muskot.

Eftersmak:

Rostad mandel, pinjenötter och färsk lime.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Cadenhead Rum

Anrika Cadenhead är mest känd som en av världens främsta oberoende buteljerare av whisky. Men man sålde faktiskt rom redan från allra första början när Geroge Duncan öppnade en liten vinbutik i Aberdeen 1842. Handeln med rom, framför allt Demerararom kom senare att utvecklas under Robert Duthies ledning. Cadenhead har mycket stora mängder whiskyfat i lager, men också många romfat. Företaget blev tidigt en källa för andra rombuteljerare att köpa fat ifrån.

Den långsamma lagringen i det skotska klimatet medförde att rommen utvecklades på ett stillsamt sätt. Den fick tid att mogna fram mängder med smaker den annars inte skulle fått. Cadenhead har samma syn på den rom de buteljerar som på sin whisky, det ska vara ofiltrerat, ofärgat, utan tillsatser, och av absolut högsta kvalitet.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.