Paradiset finns i Armagnac

Armagnac är sydvästra Frankrikes stora spritdryck. Den har inte samma mondäna klang som Cognac och är snarare något av kusinen från landet. Men Armagnac har på senare år mött en allt större publik och når nu konnässörer och kännare över hela världen. Armagnac är kort sagt ett destillerat vin från distriktet Armagnac i regionen Gascogne i sydvästra Frankrike. Armagnac har likheter med Cognac men skillnaderna är stora. Framförallt destilleras Cognac två gånger, medan traditionell Armagnac är enkeldestillerad.

Ingen vet riktigt när man började destillera vin, men mycket tyder på att det var just Armagnac som rann genom de första pannorna. Armagnac finns omnämnt i skrift så tidigt som 1310, då munken Vital Dufour prisade Armagnacens fyrtio dygder.

I dag är familjen de Montal en av världens absolut främsta tillverkare av Armagnac. Familjen följs av en närmast fanatisk skara hängivna entusiaster och samlare. De Montal residerar på slottet Le Rietourt där det odlas vin i den sandiga lerjorden. Druvorna skördas nattetid, när dygnet är som svalast, för att smak och arom ska bevaras så mycket som möjligt. Vinifieringen påbörjas omgående och det färdiga vinet enkeldestilleras i egendomens tre klassiska pannor som namngivits efter Alexandre Dumas tre musketörer: Athos, Porthos och Aramis.

Armagnacen lagras på 400-litersfat av fransk ek, huvudsakligen svartek från skogarna i Monlezun. I familjens paradiskällare finns årgångar ända tillbaka till slutet av 1800-talet. Armagnac de Montal levereras till bland annat Frankrikes president, det engelska kungahuset och till en lång rad toppkrogar över hela världen.

De Montals husstil är robust och smakrik. Årgångsbuteljeringarna kännetecknas av en kraftfull stil med toner av choklad, torkade frukter och en portvinsliknande karaktär. I äldre årgångar finner man dessutom nästan alltid en sagolik ranciokaraktär.

Armagnac är trots sin ibland hisnande ålder synnerligen prisvärd och kostar betydligt mindre än vad motsvarande whisky eller Cognac skulle gjort i samma ålder.

Från De Montals paradiskällare lanseras nu en årgångsarmagnac från 1963. Därtill släpps även en provningsbox med 3 x 20 cl-buteljeringar från 1973, 1983 och 1978.

Få kvar

Armagnac de Montal, 1963, 40%

Säljstart:

Torsdag 28 september, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41494-01

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Appellation Bas-Armagnac Controlée, Gascogne, Frankrike

Typ:

Armagnac

Producent:

Buteljerad:

Juni 2023

Årgång:

1963

Druvor:

Ugni Blanc, Colombard, Folie Blanche, Baco

Fat:

400 liters fat av fransk ek

Jäst:

Spontanjäst

Lagring:

Mer än 50 år på fat, därefter i glasdamejeanne fram till buteljering

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

24 fl.

PRIS

4745 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Mahogny med gyllene inslag.

Doft:

Doftrik med toner av choklad, apelsin, torkad frukt, vanilj och ek.

Smak:

Avrundad och elegant med smak av kanderade frukter, farin, ekfatsvanilj och begynnande ranciotoner.

Slutsåld

Armagnac de Montal Collection de Millésimes 1983, 1978, 1973, 40%

Säljstart:

Fredag 29 september, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41491-09

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Appellation Bas-Armagnac Controlée, Gascogne, Frankrike

Typ:

Armagnac

Producent:

Buteljerad:

Juni 2023

Årgång:

1983, 1978, 1973

Druvor:

Ugni Blanc, Colombard, Folie Blanche, Baco

Fat:

400 liters fat av fransk ek. Huvudsakligen från Monlezun och Le Frêche.

Jäst:

Spontanjäst

Lagring:

Lagrad på ekfat fram till buteljering, dvs ca 40 år (1983), ca 45 år (1978) och ca 50 år (1973)

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

60 set

PRIS

1577 kr

STORLEK

60 cl (3 x 20 cl)

Smaknoter

Smaknoter - Armagnac de Montal 1983

Färg:

Bärnstensfärgad.

Doft:

Elegant fruktig med toner av sultanrussin, rostade nötter, vanilj och muskot.

Smak:

Smakrik och fruktig, med smak av gula päron, russin, hasselnöt, mörk choklad och en lite torr ekfinish.

Smaknoter - Armagnac de Montal 1978

Färg:

Bärnsten med dragning åt orange.

Doft:

Mild, elegant doft med toner av apelsin, vanilj, honung, vit choklad och ekfat.

Smak:

Fruktig och kryddig med påtaglig ek. Smaker av kanderad apelsin, läder och kaprifol.

Smaknoter - Armagnac de Montal 1973

Färg:

Mörkt bärnstensfärgad.

Doft:

Elegant, kryddig och fruktig med toner av kanel, vanilj, mogna plommon och mörk choklad.

Smak:

Lätt sötma med flyktiga inslag av mogen frukt som övergår i djupare toner av läder, cigarrlåda, ek och mörk choklad.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Armagnac de Montal

Familjen de Montal följs av en närmast fanatisk skara hängivna entusiaster och samlare. Familjens armagnac räknas till en av de absolut främsta i världen.

Greve Olivier de Montals ägor ligger i hjärtat av Armagnac, några kilometer från provinshuvudstaden Auch. Slottet Le Rietourt, där familjen de Montal residerar ligger i hjärtat av Gascogne i Bas-Armagnac, som är det främsta området i Armagnac. Här odlar de Montal vin i den sandiga lerjorden. Klimatet är milt och fuktigt med långa soliga höstar vilket driver fram mycket smak i vinodlarnas druvor.

Armagnac görs, huvudsakligen, av dom fyra druvsorterna Ugni Blanc, Colombard, Folie Blanche och Baco. Druvorna skördas nattetid när dygnet är som svalast för att smak och arom ska bevaras så mycket som möjligt. Endast spontanjäsning är tillåten och tillsatser av jäst eller socker är förbjudna.

Efter vinifieringen enkeldestilleras vinet, som håller hög syra och låg alkohol (ca. 10%), i tre klassiska alambicpannor som namngivits efter Alexandre Dumas tre musketörer: Athos, Porthos och Aramis.

De Montal lagrar sin armagnac på 400-litersfat av fransk ek, huvudsakligen vitek från de närbelägna skogarna i Monlezun. Under lagringen flyttar ”Cellar Mastern” destillaten mellan olika fat för att styra utvecklingen och ofta avslutas lagringen i svarteksfat, dvs gamla fat som är så mättade av armagnac att dom blivit svarta. För att inte riskera att riktigt gamla årgångar ska bli överekade avbryts ekfatslagringen ofta efter 50–60 år och armagnacen flyttas då över till damejeanner (lokalt kallat bonbonnes) där mognad och avdunstning minimeras.

 

I familjens paradiskällare finns årgångar ända tillbaka till slutet av 1800-talet. Den fantastiska åldern och den exceptionella kvaliteten har givit de Montal kultstatus. Armagnac de Montal levereras till bland annat Frankrikes president, det engelska kungahuset och till en lång rad toppkrogar över hela världen.

De Montals husstil är en robust och smakrik armagnac. Årgångsbuteljeringarna kännetecknas av en ganska tung stil med toner av choklad, torkade frukter och en portvinsliknande karaktär. I äldre årgångar finner man nästan alltid en sagolik ranciokaraktär, vilket bäst kan beskrivas som en utsökt, oxiderad och komplex karaktär med drag av nötter och jord som kan uppstå i högklassig armagnac och cognac efter mycket lång lagring.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.