Sök
Stäng denna sökruta.

Ädla lyxbuteljeringar från Gordon & MacPhail

När det kommer de till mest imponerande whiskymusklerna har inte Gordon & MacPhail någon överman. Lagerhusen i Elgin ruvar på skatter man nästan inte trodde fanns. Att besöka dessa skattkammare är som att gå in i en tidskapsel. Där ligger fat på fat i rad efter rad med idel lyxwhisky. Några av lagerhusen är så stinna av ädelwhisky att man är mycket restriktiv med att öppna dörrarna, eller ens knysta om vad som vilar där.

Nyligen meddelade Gordon & MacPhail att man ska sluta fylla fat med whisky från andra destillerier. Många blev bekymrade och började ana att det skulle vara slut med Connoisseurs Choice och Private Collection – det är dock alldeles ogrundade farhågor. Det finns whisky för dessa prestigeserier under åtskilliga decennier framöver. Nu har Gordon & MacPhail buteljerat tre av sina magnifika antikviteter, en 50-årig Tamdhu, en 40-årig Caol Ila och en 39-årig Benromach som de lagt i den prestigefyllda samlarserien Private Collection.

Benromach 1982

Det var nog ingen som trodde att Benromach någonsin skulle startas igen den där ödesdigra dagen när personalen ristade in ”Last still March 24, 1983” på en av träbjälkarna i det nedgångna destilleriet. Att Gordon MacPhail några år senare köpte destilleriet och totalrenoverade det var en sensation.

Fram till nedläggningen producerade Benromach, i princip, uteslutande maltwhisky till ägarbolagets, nuvarande Diageos, stora blendmärken. I köpet ingick en del mognande whisky som låg i Benromachs lagerhus, men Gordon & MacPhail hade dessförinnan gjort affärer med Benromach under många år och hade själva gammal whisky i sina lagerhus.

Benromach originalwhisky har Gordon & MacPhail buteljerat under alla år, men i takt med att den minskat i lager har utgåvorna blivit betydligt färre och allt mer exklusiva. Det har länge sagts att whiskyn från gamla Benromach skulle vara helt slut, men Gordon & MacPhail upphör aldrig att förvåna. Nu har de buteljerat ett Benromachfat som destillerades i november 1982, om det är det sista fatet vet man inte, men det är fullt tänkbart att det är så. Sex flaskor kommer till Sverige.

Få kvar

Benromach 1982 Private Collection 39 Years Old, 60,1%

Säljstart:

Torsdag 26 oktober, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41551-01

Alkoholhalt:

60,1%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Benromach Distillery

Destillerad:

30 november 1982

Buteljerad:

30 september 2022

Ålder:

39 år

Fat:

Sherry Cask 19 år + Burgundy Cask 20 år, Cask No. 3024410

Totalt antal flaskor:

202 fl.

Antal flaskor till Sverige:

6 fl.

PRIS

25 995 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk Mahogny.

Doft:

Syltade bär, vaniljkola, hallon och elegant citrus som följs av torkade äpplen och en lätt ton av anis.

Smak:

Apelsin och engelsk fruktkaka, svartpeppar, farinsocker som backas upp av jordgubbar och rostad ek.

Eftersmak:

Lång och fyllig med toner av skogsbär och lakrits.

Caol Ila 1982

Rökig whisky har egenheten att den förändras mer över tid än många andra whiskystilar. Från att från början ha varit en rykande käftsmäll med en massa kraftfull rök blir den, vid långlagring, lugnare och stillsammare, varpå andra smaker tillåts komma fram. Det beror på att fenolerna som ger röksmaken oxideras ner till mindre distinkta kolväteföreningar, torvigheten kommer fram och whiskyn blir rundare och mjukare.

Många menar att gammal Islaywhisky är whiskyns Formel 1, men sådan whisky ser man numera sällan, och när den dyker upp brukar den raskt försvinna upp på samlarhyllorna.

Caol Ila 1982 har lagrats på en Refill American Hogshead och buteljerats vid 49,5 %. Endast sex flaskor kommer till Sverige.

Slutsåld

Caol Ila 1982 Private Collection 40 Years Old, 49,5%

Säljstart:

Torsdag 26 oktober, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41546-01

Alkoholhalt:

49,5%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Caol Ila Distillery

Destillerad:

9 februari 1982

Buteljerad:

14 november 2022

Ålder:

40 år

Fat:

Refill American Hogshead, Cask No. 691

Totalt antal flaskor:

121 fl.

Antal flaskor till Sverige:

6 fl.

PRIS

22 987 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Tydliga tropiska frukter, ananas, mango, päron, söta apelsiner, vanilj och en fyllig rök.

Smak:

Charkuterier, citrus och valnöt. Därefter torkade aprikoser och lätta toner av anis och svartpeppar.

Eftersmak:

Lång och kraftfull med honungsmelon och glödande björkved.

Tamdhu 1972

50-årig whisky är något alldeles sensationellt. Fat i sådan ålder är numera så värdefulla och sällsynta att det är svårt att förstå. Tamdhu tillhör de destillerier som man nästan aldrig ser i äldre åldrar. Den första officiella buteljeringen kom 2013, så singelmalt av äldre datum är uteslutande kvarvarande fynd hos oberoende buteljerare. Speysidedestilleriet Tamdhu byggdes som en blendwhiskyfabrik under den stora whiskyboomen i slutet av 1800-talet. I huvudsak tillverkade Tamdhu ryggradsmalt till Famous Grouse och Cutty Sark ända fram till 2009 då destilleriet såldes till Glengoynes ägarbolag Ian Macleod Distillers.

Tamdhu 1972 är en mäktig 50-åring. Fatet gav bara 143 flaskor och endast en av dem har hittat till Sverige.

Slutsåld

Tamdhu 1972 Private Collection 50 Years Old, 47,7 %

Säljstart:

Torsdag 26 oktober, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11294-01

Alkoholhalt:

47,7%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destillerad:

21 juli 1972

Destilleri:

Tamdhu Distillery

Buteljerad:

10 november 2022

Ålder:

50 år

Fat:

Refill American Hogshead, Cask No. 3430

Totalt antal flaskor:

143 fl.

Antal flaskor till Sverige:

1 fl.

PRIS

69 110 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörkt gyllene.

Doft:

Knäck, röda äpplen, apelsinskal, kanderad viol och mogna päron åtföljs av dova läder- och kakaotoner.

Smak:

Söt och fruktig, hallon, citruszest och svartpeppar, torkade exotiska frukter och rostad mandel.

Eftersmak:

Fyllig och kryddig med söta frukttoner och ek.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.