Sök
Stäng denna sökruta.

Hampdens stora husrom

Hampden Great House är en historisk byggnad på Hampden Estate. Den är byggd enligt en traditionell kolonial arkitektur, med stor takhöjd, höga fönster, stora verandor och en vacker trädgård. I dag fungerar Hampden Great House både som museum över den jamaicanska kulturen, men också som en magnifik gästbostad vid prominenta affärsbesök.

Den magnifika herrgården uppfördes av Archibald Stirling. Han hade som mycket ung givit sig ut i världen och byggt upp en enorm förmögenhet. På Jamaica drev han en kort tid sockerbruket på Hampden, men överlät snart driften åt anställda. Han återvände till Aberdeen i Skottland när han ännu inte fyllt 40 år och levde slottsliv resten av sitt liv. Det var Stirling som lät bygga den mäktiga herrgården Hampden Great House, vars bottenvåning användes som romlager ända in på 1900-talet.

Man vet inte hur länge det producerats rom på Hampden Estate, men troligtvis förekom sådan långt innan Archibald Stirling tog över på 1700-talet.

I dag ägs Hampden Estate av familjen Hussey som förvärvade egendomen 2008. Familjen Hussey har investerat stort i destilleri, odling och byggnader och har på kort tid etablerat Hampden som ett av de intressantaste varumärkena i romvärlden.

Hampdens rom tillverkas uteslutande i potstills. Man gör en esterrik rom och använder surmäsk, så kallad ”dunder”, där mäsk- och drankrester från föregående körningar sätts att jäsa om och om igen. Jäsningen sker i gamla jäshus där vilda jästceller sitter i jäskar, luft och väggar.

Slutsåld

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum, Great House Distillery Edition 2022, 55%

Säljstart

Torsdag 26 oktober

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41547-01

Alkoholhalt:

55%

Ursprung:

Trelawny, Jamaica

Typ:

Pure Single Jamaican Rum, Engelska skolan

Ålder:

Anges ej

Producent:

Hampden Estate Distillery

Destilleri:

Hampden Estate Distillery

Buteljerad:

2022

Råvara:

Melass

Vatten:

Från källa ca 4 km söder om destilleriet

Jästtyp:

Vildjäst

Jäsning:

Lång, från en vecka till flera veckor beroende på Distillery Mark

Destillation:

Pot still, Double Retort

Fat:

Ex Bourbonfat

Distillery Marques:

Anges ej

Esterhalt:

Mix av rom med medelhög och hög esterhalt

Angels share:

Ca 8 %

Sockerhalt:

Ej tillsatt socker

Övrigt:

Ofärgad, ej sockerjusterad

Totalt antal flaskor:

4 500 fl.

Antal flaskor till Sverige:

53 fl.

PRIS

1 145 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Doft:

Doftrik och mjuk, kanderad citron, mogen banan, kiwi, litchi och Williamspäron.

Smak:

Fyllig och smakrik, päron, kokos, agave, vitpeppar, sockerrörsjuice, rabarber och vanilj.

Eftersmak:

Lång och rund. Tobak, salt smörkola, hallon och körsbär.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.