Sök
Stäng denna sökruta.

Hemlig Kubarom

Kuba brukar räknas som ett av de klassiska romländerna. Tack vare närheten till den amerikanska kusten och en omfattande handel med Florida kunde Kuba växa fram som en betydande romproducent med många små privatägda destillerier. I och med revolutionen 1959 konfiskerades destillerierna och många romproducenter flydde till andra karibiska öar.

Rom är en mycket stor dryck på Kuba och flera av världens populäraste romdrinkar har sitt ursprung här, exempelvis Cuba Libre och Daiquiri. Romproduktionen är alltjämt statlig, även om internationellt kapital och delägarskap har tillkommit på senare år.

Den oberoende rombuteljeraren Compagnie des Indes grundades av fransmannen Florent Beuchet som specialiserat sig på högklassig rom. Företagsnamnet är en hyllning till de sjöfarare som en gång seglade på Karibien. Florent Beuchet menar att den moderna industrirommen suddat ut ursprung och nationsgränser och buteljerar framgångsrikt en stor mängd romsorter där mångfald i stilar, smak, aromer, och ursprung är kännetecknande.

Faten som Compagnie de Indes buteljerar fraktas precis som i äldre tider över till Europa där de får en andra lagring i kontinental miljö i Jura-regionen i östra Frankrike.

Att Kuba är ett intressant romland har naturligtvis inte undgått Florent Beuchet som nu buteljerat ett trettonårigt singelfat från ett hemligt destilleri på ön. I stort sett hela fatet har tappats upp för den svenska marknaden.

Slutsåld

Cuba Secret Distillery 2009 Ex Rum Single Cask 13 YO, 57,8%

Säljstart

Torsdag 26 oktober, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41549-01

Alkoholhalt:

57,8%

Ursprung:

Kuba

Typ:

Mörk lagrad rom

Ålder:

13 år

Producent:

Compagnie des Indes

Destilleri:

Anges ej

Destillerad:

November 2009

Buteljerad:

Maj 2023

Råvara:

Melass

Destillation:

Kolonnpanna

Fat:

Ex Rum Cask, fatnummer CSB41

Esterhalt:

Omkring 300g/HL

Lagring:

40% tropisk och 60% kontinental

Sockerhalt:

Inget tillsatt socker

Totalt antal flaskor:

120 fl.

Antal flaskor till Sverige:

114 fl.

PRIS

998 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Doft:

Eleganta toner av bivax, marsipan och päron.

Smak:

Tonic-lik, med massor av dova smaker, kanel, plommon och mörk choklad.

Eftersmak:

Mjuk och behaglig med en lätt söt avslutning.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.