Sök
Stäng denna sökruta.

Sherrylagrad Bunnahabhain för Sverige

Gordon & MacPhail har en snart 30-årig historia på den svenska marknaden. Det har knutits starka vänskapsband och inte minst har Sverige blivit ett land som står högt på Gordon & MacPhails lista över ofta besökta länder. Otaliga är de provningar och events som ägarfamiljen Urquhart och deras kollegor genomfört i Sverige.

Det goda samarbetet har också inneburit ett antal specialbuteljeringar för den svenska marknaden. Buteljeringar som enbart säljs i Sverige är svåra att få tag på för internationella samlare och gör dem lite extra eftertraktade, men framförallt ges möjlighet att skräddarsy smaker för den svenska paletten. Så har exempelvis skett med den nu aktuella sherryfatslagrade Bunnahabhain-buteljeringen.

När Bunnahabhain byggdes 1881 valde man en av de mest ensligt belägna och svårtillgängliga platserna på hela Islay. Det fanns inte ens en väg till byggarbetsplatsen. Allt byggmaterial fick fraktas med båt. Anledningen till den avlägsna lokaliseringen var att man sökte en pålitlig hamn där whiskyskeppen kunde ankra upp. Så småningom byggdes en hel liten by kring destilleriet med personalbostäder, en liten handelsbod och till och med en skola. Långt senare fick man också en lång och smal väg till övriga delar av ön.

I dag ägs Bunnahabhain av Distell International och är det snabbaste växande av Islays klassiska destillerier.

Gordon & MacPhails buteljering av Bunnahabhain 2009 har lagrats 13 år på ett First Fill Sherry Hogshead. Fatet gav 250 flaskor med naturlig fatstyrka på 57,1 %.

Slutsåld

Bunnahabhain 2009 First Fill Sherry Hogshead, Selected by Symposion, 57,1%

Säljstart:

Fredag 27 oktober, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41520-01

Alkoholhalt:

57,1%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Bunnahabhain Distillery

Destillerad:

30 april 2009

Buteljerad:

20 februari 2023

Ålder:

13 år

Fat:

First Fill Sherry Hogshead. Cask No. 452

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

250 fl.

Antal flaskor till Sverige:

250 fl.

PRIS

1 588 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Intensiva toner av svarta vinbär, citruszest och en elegant ton av ingefära tillsammans med ugnsbakade äpplen, valnöt och rostad ek.

Smak:

Söta russin, kakao, anis, mörk choklad, kaffebönor och svartpeppar.

Eftersmak:

Lång och kryddig med citrusfrukt och jordnötter.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.