Druvor skördade för 50 år sedan

Armagnac är kanske brandyvärldens mest hårdföra destillat. Få andra spritdrycker är lika destillatdrivna och står emot ekens brottargrepp på samma outgrundliga sätt. Den franska eken från skogarna i Monlezun har inte en chans att bryta ner den kaxiga spriten, tvärtom, den tycks nästan bli mer och mer livfull allteftersom åren går. Att armagnac är spritvärldens ålderman råder det ingen tvekan om, inte heller att de Montal är en av armagnacens verkliga tungviktare.

De Montals armagnac kan nå närmast hisnande åldrar. I familjens paradisskällare ligger ännu 1800-tals armagnacer och väntar på att få möta sin flaska. Årgångarna bevakas minutiöst och när decennier har lagts i rad är det brukligt att armagnacen förs över till glasdamejeanner där den får vila i lugn och ro genom generationer. Det märkligaste med armagnac är att den inte tycks känna av ålder, det finns hundraårig armagnac som är lika vital som när den var tonåring. Minst lika svårt är att förklara prisbilden. Armagnac kostar ofta en spottstyver mot vad andra destillat skulle gjort i motsvarande ålder. Så är det med de Montal 1973, en 50-årig årgångsbuteljering för 1695 kronor! Det är inte undra på att den växande skaran armagnacentusiaster jublar.

De Montals egendom ligger i hjärtat av Armagnac i Bas-Armagnac, som är det förnämsta området i distriktet. Här odlas det vin i den sandiga lerjorden. Druvorna skördas nattetid när dygnet är som svalast för att smak och arom ska bevaras så mycket som möjligt. Vinifieringen påbörjas omgående och det färdiga vinet destilleras endast en gång i traditionella armagnacpannor. Resultatet blir en fruktig och robust eau de vie som är redo att tämja vilken omild ekbehandling som helst. Det är förståeligt att de Montals ålderstigna årgångsbuteljeringar numera bjuds på finkrogar över hela världen och att kungar och presidenter i allt från Vita huset till Buckingham Palace serverar de Montal i sina avecrum.

Slutsåld

Armagnac de Montal 1973, 40%

Säljstart

Fredag 10 november, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41526-01

Alkoholhalt:

40%

Ursprung:

Appellation Bas-Armagnac Controlée, Gascogne, Frankrike

Typ:

Armagnac

Producent:

Armagnac de Montal

Destillerad:

1973

Buteljerad:

2023, 50 år efter druvorna skördades

Druvor:

Ugni Blanc, Colombard, Folie Blanche, Baco

Lagring:

På ekfat fram till buteljering

Fat:

400 liters fat av fransk ek, huvudsakligen från skogar i närbelägna Monlezun och Le Frêche

Jäst:

Spontanjäst

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

120 fl.

PRIS

1 695 kr

STORLEK

70 cl

Smaknoter

Färg:

Mörkt bärnstensfärgad.

Doft:

Elegant, kryddig och fruktig med toner av kanel, vanilj, mogna plommon och mörk choklad.

Smak:

Lätt sötma med flyktiga inslag av mogen frukt som övergår i djupare toner av läder, cigarrlåda, rancioek och mörk choklad.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.