32-årig sherrydoftande Highlander

Ingen vet när man började destillera whisky på Balblair. Det kan ha varit långt innan det officiella födelseåret 1790. Destilleriet ligger nämligen i en vacker, men ökänd, lönnbrännartrakt; en gång var det ett näst intill väglöst land och ett jungfruligt sådant för illegal bränning. Man vet att det bryggdes öl på Balblair 1749, och högst troligt brändes det whisky redan då.

Balblair ligger långt upp i högländerna, inte långt från Tain och Glenmorangie. Balblair är ett märkligt obekant destilleri, när deras buteljeringar kommer ut brukar de mötas av de mest översvallande hurrarop, ändå går de ofta under radarn och Balblair är inte ens med bland de 60 mest säljande singelmalterna i Skottland.

Nu har Gordon & MacPhail buteljerat en Balblair från 1990, en sherrybutt, 32 år gammal, som håller smått ofattbara 58,2 %.

Slutsåld / Väntelista

Balblair 1990 Refill Sherry Butt, Connoisseurs Choice, 32 Years Old, 58,2%

Säljstart

Torsdag 16 november, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41550-01

Alkoholhalt:

58,2%

Ursprung:

Highland, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Balblair Distillery

Destillerad:

1 oktober 1990

Buteljerad:

28 november 2022

Ålder:

32 år

Fat:

Refill Sherry Butt. Cask No. 4169

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

114 fl.

Antal flaskor till Sverige:

12 fl.

PRIS

9 999 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Russin, dadlar, anis och färsk ingefära följs av apelsinskal och gammalt läder.

Smak:

Julkryddor, engelsk fruktkaka och vitpeppar tillsammans med svarta vinbär, rostade kaffebönor och kolad ek.

Eftersmak:

Fyllig och lång med kvardröjande toner av citrus och plommon.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.