Springbanks orökta alter ego

Springbank är på många sätt ett annorlunda destilleri, inte bara när det gäller tillverkningen av whiskyn utan också hur de marknadsför den. Nästan alla destillerier delar namn med sitt varumärke. Glenfiddich är Glenfiddich, Lagavulin är Lagavulin och så vidare. Springbank däremot uppträder under tre helt olika varumärken: klassiska Springbank, rökiga Longrow och den trippeldestillerade och helt orökta Hazelburn.

Dessa tre varumärken, som alla är destillerade på olika sätt, har – förutom Springbank – namn efter försvunna destillerier i Campbeltown. Den lilla historiska destilleristaden längst nere på Kintyrehalvön har sedan mitten av 1800-talet haft 37 destillerier inom stadsgränserna, trots att staden inte är större än ett litet svenskt samhälle. Av olika skäl försvann nästan samtliga destillerier. Ett tag var det bara Springbank kvar. Springbank har alltid månat om sin stads whiskyhistoria. Att de namnger sina whiskymärken efter de nedlagda destillerierna är ett exempel på detta.

Redan på 1700-talet fanns ett destilleri i Campbeltown som kallades Hazelburn, det låg på Longrow Street. 1825 byggdes en ny anläggning på Millknowe Road. Det nya destilleriet blev ett av de största och mest framgångsrika i staden. När Hazelburn var som störst producerade man över en miljon liter årligen (nästan dubbelt så mycket som Springbank gör idag) och hade nio lagerhus. 1920-talets nedgång i ekonomin och förbudstiden i USA blev för svår för Hazelburn som stängdes definitivt 1925. Lokalerna användes dock som lager och laboratorium ända fram till 1983.

När Springbank lanserade sin första trippeldestillerade och helt orökta whisky 2005 valde man att hedra det gamla destilleriet. Sedan dess har Hazelburn utvecklats till ett aktat whiskymärke som buteljerats i åtskilliga versioner. Årets 10-åriga utgåva är uteslutande lagrad på bourbonfat.

Slutsåld

Hazelburn 10 Years Old, Bottled 2023, 46%

Säljstart

Torsdag 23 november, webblansering, kl. 10:05

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41374-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Campbeltown, Skottland

Typ:

Campbeltown Single Malt Scotch Whisky

Producent:

J&A Mitchell & Co. LTD

Destilleri:

Springbank Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2023

Destillation:

Trippeldestillerad

Ålder:

10 år

Råvara:

Orökt malt från egen golvmältning

Vatten:

Crosshill Loch

Fat:

100% Bourbonfat

Jäst:

M-strain Distillers Yeast

Jäsning:

72–110 timmar

Angels share:

Ca 2%

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

42 fl.

PRIS

699 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllenfärgad

Doft:

Söt med tropiska frukter, ugnsbakad ananas, citronsorbet, honungskaka och torkade apelsinskal.

Smak:

Söta och salta toner, gröna äpplen, örter och crème brûlée.

Eftersmak:

En subtil jordighet, salt smörkola, ingefära, rostad kokos och en lätt mineralton.

Fler nyheter

Flaggskeppet

Springbanks tioåring är flaggskeppet i det säregna och kultförklarade Campbeltown-destilleriets gedigna flotta.

Läs mer »
Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.