Sök
Stäng denna sökruta.

Sherrylagrad Speysideelegant

Glen Grant är förmodligen det destilleri som Gordon & MacPhail haft allra mest att göra med genom åren. Det legendariske George Urquhart och destillericheferna på Glen Grant utvecklade en nära bekantskap som i sin tur resulterade i affärsmässiga överenskommelser som fortfarande syns i de båda bolagens lagerhus. Det var främst under James Smiths era som destillerichef (1940–1969) som de byggde upp sitt gentlemannamässiga samarbete. Glen Grant fick helt enkelt ett så gott förtroende att man överlät försäljningen av sin singelmalt till Gordon & MacPhail, och man lät George Urquhart och hans kollegor fylla mängder med fat på destilleriet. Dessa fat kom senare att buteljeras i Gordon & MacPhails Distillery Label-serie, och än i dag utgör de en viktig grund för de allra mest prestigefulla buteljeringarna.

Besöker man Gordon & MacPhails lagerhus ser man fortfarande mängder av fat som är märkta Glen Grant. Och om man besöker Glen Grants lagerhus ser man många gamla fina sherryfat som man helt enkelt köpt tillbaka från Gordon & MacPhail när destilleriets egna äldre lager tagit slut på grund av den synnerligen stora, inte minst italienska, efterfrågan på Glen Grant Whisky.

Gordon & MacPhail har i sin tur haft, och har fortfarande, så mycket fat att de ännu kan buteljera Glen Grant till glädje för alla vänner av sherrylagrad whisky.

I lager

Glen Grant 2009 First Fill Sherry Butt Connoisseurs Choice 13 YO, 59,1%

Säljstart

Fredag 19 januari, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

11505-01

Alkoholhalt:

59,1%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Glen Grant Distillery

Destillerad:

29 juli, 2009

Buteljerad:

21 februari, 2023

Ålder:

13 år

Fat:

First Fill Sherry Butt, Cask No. 900938

Övrigt:

Naturlig färg, ej kylfiltrerad

Totalt antal flaskor:

642 fl.

Antal flaskor till Sverige:

360 fl.

PRIS

1 548 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllenfärgad.

Doft:

Brittisk fruktkaka, apelsinmarmelad, och sommarbär. Inslag av mörk choklad, rostade kaffebönor och kolad ek.

Smak:

Demerarasocker, ugnsbakade äpplen, citronzest, hallon, rostade hasselnötter och dadlar.

Eftersmak:

Fyllig och lång med toner av julkryddor och vitpeppar.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.