Sök
Stäng denna sökruta.

Välskräddad Nikka

Nikka Tailored är en skräddarsydd whisky. Med det menar Nikka att de har skräddarsytt en smak efter ett visst mönster. Eller för att tala skräddarspråk, man har tagit en mängd tyger och sytt en välsittande kostym.

Konsten att bygga upp en whisky handlar i allra högsta grad om att kunna skapa en helhet utifrån många små delar. Ofta kan det vara hundratals fat, som var för sig är individuella, som ska blandas. Skräddaren är en Master Blender som med hjälp av smak och doft blandar fat i olika åldrar, av olika typer och som varit fyllda med whisky med olika grundrecept.

En Master Blender är en mycket aktad person på ett destilleri, vissa destillerier kan ha haft en och samma Master Blender i hela yrkesliv och det är inte ovanligt att efterträdare får gå bredvid i tiotals år för att lära sig konsten.

I Skottland komponeras en blandwhisky av whisky från flera destillerier. Inte sällan kan det krävas whisky från tio, kanske tjugo destillerier, för att nå det slutresultatet man strävar efter. Den möjligheten finns inte i Japan eftersom det inte förekommer någon form av fatväxling destillerierna emellan. Japanska destilleribolag måste själva skaffa sig de ingredienser som Master Blendern behöver.

Nikkas destillerier är därför utrustade med flera olika panntyper och de tillverkar whisky efter helt olika recept. Detta ger Master Blendern minutiös kontroll över sina ingredienser och innebär att han kan välja fat med exakt precision utifrån den målbild man har.

Japansk blendwhisky och blended malt är mycket hyllad och prisbelönt. Detta beror till stora delar på masterblenderns förmåga att välja fat med exakt innehåll, men också på att den ingående grainwhiskyn görs av majsråvara vilket ger en sötare och lite elegantare grainsprit.

I lager

Nikka The Tailored, 43%

Säljstart

Fredag 19 januari, utvalda butiker (ca 20st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41311-01

Alkoholhalt:

43%

Ursprung:

Miyagikyo Distillery och Yoichi Distillery, Japan*

Typ:

Blended whisky

Producent:

The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd.

Ålder:

Anges ej på etiketten (inofficiellt talas det om snittålder på ca 12 år)

Komponenter:

Maltwhisky från Miyagikyo och Yoichi, samt grainwhisky från Miyagikyo*

Råvara:

Mältat korn och majs

Fat:

Maltwhiskyn är huvudsakligen lagrad på ex-sherryfat. Grainwhiskyn har lagrats på ombyggda amerikanska fat.

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

720 fl

PRIS

1 139 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Djupt gyllene.

Doft:

Mjuk och rund, äpple, aprikos, päron, honung och choklad.

Smak:

Krämig, toner av nybakat bröd, bittersöt, mörk choklad, tangerin och apelsin.

Eftersmak:

Balanserad, apelsinzest, vanilj, bittersöt och fruktig.

* I Japan är det tillåtet att blanda in whisky från andra länder och fortfarande beteckna spriten som japansk whisky. Symposion kommunicerar dom för oss kända komponenterna i denna whisky. Det är endast Nikka som känner till det exakta receptet.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.