Sök
Stäng denna sökruta.

Arran med Sauternes Finish

Sauternesviner räknas till världens mest exklusiva viner. De kommer från en liten appellation i distriktet Graves i Bordeaux. Det som gör dessa viner speciella är att luftfuktighet och klimat vid floden Garonne gör att druvorna kan angripas av ädelröta, så kallad botrytis. Rötangreppet innebär att druvornas skal perforeras och att de torkar, vilket i sin tur medför att socker och smakämnen blir mycket koncentrerade. Dessa druvor används till att jäsa fram söta och mycket smakintensiva, vita, dessertviner. 

Sauternesviner är kostsamma. Det beror inte minst på att druvorna plockas för hand i omgångar allt medan svampangreppet sprider sig. Att lagra whisky på fat som tidigare har innehållit Sauternesviner hör inte till vanligheterna. Det är dyra fat som sällan tas ur produktionen i sådan mängd att destilleribolagen kan köpa in dem.

Arran är ett av få undantag. 2018 lanserade Arran för första gången en Sauterneslagrad whisky och smakmötet mellan den fruktiga och mjuka Arranwhiskyn som lagrats på Bourbonfat och det söta dessertvinslagringen blev minst sagt lyckat. Så väl fungerade dessa smakbilder att Sauterneslagrad whisky nu är en del av destilleriets fasta serie med slutlagringar.

Slutsåld

Arran Single Malt Sauternes Cask Finish, 50%

Säljstart

Fredag 26 januari, utvalda butiker (ca 17 st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41596-01

Alkoholhalt:

50%

Ursprung:

Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillation:

Dubbeldestillation i två washstills på 7 000 liter och två spirit stills på 4 000 liter. Båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

Anges ej på etiketten. (Inofficiellt ca 7 år)

Råvara:

Orökt Concerto malt

Vatten:

Vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet

Fat:

Ex Bourbon som slutlagrats på Sauternesfat

Jäsning:

55–70 timmar. Sex washbacks av Douglasgran på 13 000 liter.

Övrigt:

Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen

Totalt antal flaskor:

Anges ej

Antal flaskor till Sverige:

476 fl.

PRIS

669 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Kaprifol, melon och marsipan med en lite kryddig och pepprig antydan. Med vatten kommer frukter, banan, vildblommor och en påtaglig nötighet.

Smak:

Honungslik med citrus i bakgrunden, därefter kryddiga och peppriga toner med viss sälta. Efter luftning framträder vanilj, sultanrussin och rostad ek.

Eftersmak:

En ljuvlig kombination av Sauternesvin och Arranwhisky i ett fruktigt partnerskap.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.