Sök
Stäng denna sökruta.

Foursquare Raconteur – Smakrik och vällagrad Barbadosrom

Barbados är ett av de mest fascinerande romländerna. Under 16- och 1700-talen anlades mängder med sockerrörsplantager på de karibiska öarna där engelsmän, fransmän och spanjorer slagit sig ner. Mycket snart förstod man att melass som ställdes undan började jäsa och denna spontanjästa mäsk var man inte sena att ta hand om. Var den första destilleringen i Karibien ägde rum vet vi inte. Det kan ha varit på Barbados där destillering finns dokumenterad från mitten av 1600-talet.

Barbados är den östligaste av de karibiska öarna. Den lilla och i dag tätbefolkade ön blev den första landkänningen efter den långa och farofyllda färden över Atlanten. Barbados blev sjöfararnas ö och än i dag är båtliv och seglingsregattor en viktig del för den blomstrande turistindustrin. Barbados kom att lyda under brittisk flagg och ön blev en viktig utskeppningshamn för romlasterna till Europa. Barbados blev självständigt från britterna 1966 och Barbadosrommen är urtypen för den brittiska romstilen, Pot Still-destillerad, ekfatslagrad och mycket smakrik.

Foursquare Distillery ligger på en nedlagd sockerplantage vars historia kan följas bakåt till 1720. De första uppgifterna om att det destillerades rom på plantagen är dock hundra år yngre. Destilleriet ägs sedan fem generationer av den inflytelserika Seale-familjen.

Foursquares legendariska destillerichef Richard Seale började 2016 samarbeta med romvärldens ledande buteljerare, Velier och dess ägare, Luca Gargano. Nu lanseras deras 19:e utgåva. Den har fått namnet Raconteur och är seriens äldsta buteljering hittills. Namnet betyder närmast ”historieberättare” och är en hyllning till den berömde samlaren Stephen Remsberg som gick bort förra året.

Foursquare Raconteur är en Single Blended Rum, dvs en blandning av rom från ett destilleri, men som destillerats på två olika sätt. I det här fallet seriekopplad Pot Still, så kallad Double Retort, samt Twin Column Coffey still.

Blenden består av två olika fatlagringar. Den ena är en renodlad 17-årig Bourbonfatlagring och den andra har lagrats på Bourbonfat och Oloroso Sherryfat under fem respektive 12 år.

Slutsåld

Foursquare Raconteur 17 Years Old, Single Blended Rum, 61%

Säljstart

Fredag 26 januari, utvalda butiker (ca 5 st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41567-01

Alkoholhalt:

61%

Typ:

Engelska skolan, Single Blended Rum

Ålder:

17 år

Producent:

LMV (Le Maison & Velier)

Destilleri:

Foursquare Rum Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

Januari 2023

Råvara:

Melass

Vatten:

Avmineraliserat vatten

Jäsning:

44 timmar i rostfria ståltankar

Destillation:

Double Copper Retort Pot Still & Twin Column Coffey Still

Fat:

Ex-Bourbon & ex-Oloroso Sherry cask

Lagring:

Single + Double Matured: 17 år ex-Bourbon + 5 år ex-Bourbon & 12 år ex-Oloroso Sherry. 100 % tropisk lagring.

Angels share:

Ca 6-8 % årligen

Totalt antal flaskor:

4 800 fl.

Antal flaskor till Sverige:

78 fl.

PRIS

2 365 kr

STORLEK

70 cl

SÖTMA

Smaknoter

Färg:

Mörk mahogny.

Doft:

Koncentrerad och kraftfull. Mango, banan, rostade nötter, kokos och sockerrör.

Smak:

Fyllig och smakrik. Citrus, muskot, blommor, knäck, cederträ och mörk choklad.

Eftersmak:

Lång och kvardröjande. Kanderad aprikos, mörk sirap, kakao, peppar och ingefära.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Romlandet Barbados

Barbados är en betydelsefull ö i romhistorien. Som Karibiens östligaste ö var det hit de tidiga Atlantfararna anlände. Barbados blev tidigt den viktigaste hamnen för Atlanttrafiken och romlasterna till Europa. Det är också här de allra äldsta romdestillerierna finns. Barbadosrom är urtypen för den brittiska skolan, smakrik, ofta potstilldestillerad och ibland nästan whiskylik.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.