Sök
Stäng denna sökruta.

Sverigeexklusiv bourbonfatlagrad Caol Ila

30 års-firande Symposion har en lång historia tillsammans med Gordon & MacPhail. Samarbetet var ett av de allra första som etablerades och sedan dess har hundratals och åter hundratals med spännande buteljeringar passerat revy. Tack vare Gordon & MacPhail har svenska whiskyvänner fått uppleva enastående buteljeringar och företaget har närmast blivit hovleverantör till whiskysverige när det gäller såväl ultraexklusiva lyxbuteljeringar som toppklasswhisky i andra prisklasser.

Caol Ila var den allra första buteljering som Symposion tog till Sverige ifrån Gordon & MacPhail och när nu de 30 åren ska summeras vad är väl då lämpligare än att göra om bedriften och erbjuda ett exklusivt fat Caol Ila endast för Sverige?

Caol Ila är som bekant det största destilleriet på Islay och Gordon & MacPhail har buteljerat åtskilliga sådana fat i sin berömda Connoisseurs Choice-serie. Caol Ila må vara ett Islaydestilleri som gör klassisk och stilren Islaywhisky med intensiv och tydlig rök, fast inte i den brutala stilen som de berömda templen på sydkusten. Caol Ila är ofta mer stillsam och leder tankarna till björkvedsbrasor och gräsbrandsrök. Det fat som Symposion valt ut är en fruktig, vaniljsmakande, rökfylld femtonåring buteljerad vid naturlig fatsyrka på 53,2 %

Få kvar

Caol Ila 2008 Bourbon Barrel, Selected by Symposion, 15 Years Old, 51,1%

Säljstart

Fredag 9 februari, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41608-01

Alkoholhalt:

53,2%

Ursprung:

Islay, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Destilleri:

Caol Ila Distillery

Destillerad:

18 juni, 2008

Buteljerad:

21 juni, 2023

Ålder:

15 år

Fat:

Refill Bourbon Barrel, Cask No. 312045.

Övrigt:

Ej kylfiltrerad. Naturlig färg.

Totalt antal flaskor:

203 fl.

Antal flaskor till Sverige:

203 fl.

PRIS

1 799 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Gyllene.

Doft:

Ugnsbakade äpplen, ananas, torvrök, lufttorkad skinka, farinsocker och lakrits med en hel del blommiga toner.

Smak:

Tropiska frukter, vaniljstång, limezest och vitpeppar samt en rik och fyllig rök.

Eftersmak:

Lång och kraftfull, söta frukter, rostad ek och rykande brasved.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Gordon & MacPhail

Gordon & MacPhail är ett anrikt, familjeägt whiskyföretag baserat i Elgin i Speyside. År 1895 öppnade de två vännerna James Gordon och John Alexander MacPhail en liten speceributik på South Street där de sålde te, kaffe, vin och andra importerade delikatesser. Affärerna gick bra och snart tog de hjälp av en ung bodknodd, den femtonårige John Urquhart. Den unge mannen visade sig vara mycket ambitiös och fick snart ansvaret för whiskyn. 1915 gick de båda ägarna ur tiden och John Urquhart fick ta över butiken.

John Urquhart hade tidigt etablerat vänskapsrelationer med många av traktens destillatörer. Han hade deras fulla förtroende att sälja singelmaltwhiskyn de producerade. Whiskyförsäljningen blev nu en växande del av verksamheten hos Gordon & MacPhail. Sherry var tidens modedryck. Sherryn importerades på fat och när dessa tömts lät John Urquhart fylla dem med whisky som han lagrade i egna lagerhus. Han lät faten ligga betydligt längre än vad som var brukligt i Speyside. Den långlagrade whiskyn sålde han sedan i allt vidare kretsar.

 

Verksamheten växte. Under mellankrigstiden hade familjen Urquhart Skottlands största lager av mognande whisky och Gordon & MacPhail blev en spindel i nätet för handeln med singelmaltwhiskyn i Speyside. Ett tag hade Gordon & MacPhail närmast monopol på försäljningen av singelmalt, branschen i övrigt intresserade sig mest för blended whisky.

 

Gordon & MacPhail har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. I hög grad är det Gordon & MacPhail som ”uppfunnit” intresset för långlagrad singelmalt. De var också först med att intressera sig för Skottlands whiskyregioner och byggde upp lager med whisky som alltjämt beskrivs som den skotska whiskyns nationalbibliotek. Ingen aktör har lika mycket gammal whisky i lager ifrån ett så stort antal aktiva och nedlagda destillerier. Sedan 1993 äger Gordon & MacPhail även destilleriet Benromach.

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.