Sök
Stäng denna sökruta.

Flaggskeppet

Springbanks tioåring är flaggskeppet i det säregna och kultförklarade Campbeltown-destilleriets gedigna flotta. Det är inte den kaxigaste fullriggaren, utan snarare det banérskepp som seglar först och öppnar världens hamnar.

Ingen annan av Springbanks buteljeringar är lika mycket Springbank som tioåringen. Det är den whisky som är destilleriets fingeravtryck och som man brukar referera till när det gäller Springbanks husstil eller DNA om man så vill.

Ska man beskriva Springbanks whisky så brukar man tala om en robust, lite pepprig och lättrökig stil, nästan lite lantlig och grovhuggen. Men samtidigt lyckas whiskyn paradoxalt nog med konststycket att också vara både fruktig och elegant. I sekundärsmakerna finns ofta lager med honung och apelsinchoklad, och en del blommiga toner som man sällan förknippar med så kraftfull whisky.

Tioåringen är ett verkligt statement och ett benchmark för destilleriet. Den är destillerad enligt Springbanks ytterst egensinninga variant av och två och två tredjedelsdestillering och lagrad ett stenkast från kustlinjen i Campbeltown. Den har legat på 60 % bourbonfat och 40 % sherryfat och är som vanligt hårt allokerad.

Slutsåld

Springbank 10 Years Old, bottled 2023, 46%

Säljstart

Torsdag 22 februari, webblansering kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41572-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Campbeltown, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

J&A Mitchell & Co. Ltd

Destilleri:

Springbank Distillery

Destillerad:

Anges ej

Buteljerad:

2023

Destillation:

Två och två tredjedelsdestillering

Ålder:

10 år

Råvara:

Egenmältad, medelhårt rökt malt, ca 12-15ppm

Vatten:

Crosshill Loch

Fat:

60 % Bourbon, 40 % Sherry

Jäsning:

72-110 timmar i jäskar av skandinavisk lärk. Cirka 21 000 liter stora.

Övrigt:

Ej kylfiltrerad. Ej färgad.

Totalt antal flaskor:

Anges ej, men som alltid när det handlar om Springbank, mycket hårt allokerad.

Antal flaskor till Sverige:

570 fl.

PRIS

699 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Ljus koppar.

Doft:

En försiktig havsbris från Kintyre med fuktig torv, tropiska frukter, apelsinzest, ljung och honung. Dessutom med lager av vanilj och ek öppnar detta flaggskepp.

Smak:

Komplex och robust med en oljig munkänsla. Gott om kryddor, peppar, muskot och kanel. Tropiska frukter återkommer, allt i en perfekt balans.

Eftersmak:

Söt saltkola, toffee och torv rundar av denna signaturwhisky.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.