Sök
Stäng denna sökruta.

Sverigeunik Kavalan

Taiwanesiska Kavalan är en shooting star på whiskyhimlen. Troligen har inget nystartat destilleri så snabbt lyckas göra samma avtryck på marknaden.

Kavalan dök upp 2009. Då hade ytterst få ens tänkt tanken att man destillerade whisky i ett så avlägset land. Men som man gjorde det! Entusiasterna häpnade och Kavalan inledde ett segertåg genom världens stora whiskymässor.

Bara några år före lanseringen hade man bestämt sig för att försöka producera en whisky som kunde konkurrera med de allra bästa i världen. De taiwanesiska ägarna tog hjälp av skotsk expertis och kunde mycket snabbt komma i gång med produktionen. Den 11 mars 2006 fylldes de första faten och redan 2009 var whiskyn redo att möta Europas konnässörer. Det gjorde den genom att ställa upp i prestigefyllda blindprovningen Malt Maniac Awards, där den treåriga spriten närmast chockerade genom att ta hem en guldmedalj.

Anledningen till att destillatet mognar så snabbt är främst det tropiska klimatet där luftfuktighet och höga temperaturer skapar en turbo-lagring; men priset är högt. Änglarna är törstiga och det avdunstar upp emot 15 % årligen ur faten. Man skär också ett väldigt litet hjärta vilket ger ett rent och elegant destillat som mognar snabbt i den tropiska värmen. Lagerhusen vid destilleriet är förmodligen de högsta i världen. Man har byggt dem så för att man ska kunna utnyttja temperaturskillnaderna och i viss mån styra mognaden av whiskyn.

Kavalan Selection Vinho Barrique har buteljerats för Symposion och säljs exklusivt på den svenska marknaden.

I lager

Kavalan Selection Vinho Barrique, Single Cask for Symposion Sweden, 54,8%

Säljstart

Fredag 16 februari, ca 5 butiker samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

90485-01

Alkoholhalt:

54,8%

Ursprung:

Yanshan, Yilan County, Taiwan

Typ:

Single Malt Whisky

Producent:

Kavalan Distillery

Destilleri:

Kavalan Distillery

Buteljerad:

7 juli, 2023

Ålder:

Anges ej (inofficiellt +7år)

Råvara:

Orökt mältat korn

Vatten:

Lokal källa nedanför ”Snow Mountain”, näst högsta berget i Taiwan 3 886 möh

Fat:

Vinfat av amerikansk ek. (Shaved/Toasted/Recharred), Cask No W151217017A

Jäsning:

60–72 timmar i rostfria washbacks

Angels share:

10-12 %

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad

Totalt antal flaskor:

169 fl.

Antal flaskor till Sverige:

166 fl.

PRIS

2 259 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mörk mahogny.

Doft:

Stor, djup och söt doft med tydliga inslag av rostad ek. Toner av kokos, vanilj, nötter, dadlar, äpple och päron.

Smak:

Smakrik och kraftfull med inslag av maraschinokörsbär, kanderade fikon, rostad ek, tobak och vanilj samt en lätt touch av rök.

Eftersmak:

Lång och kryddig med toner av vanilj, nötter och läder.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.