Sök
Stäng denna sökruta.

Mästerlig ålderman från Arran

Arrans 25-åriga buteljering är kronjuvelen i det fascinerande ö-destilleriets flotta. Det är en elegant whisky som till största delen lagrats på stora sherryfat, så kallade butts, sedan 1997.

Arran – eller Lochranza som destilleriet heter sedan man öppnade Lagg Distillery vid Isle of Arrans sydspets – gör en fyllig och rund whisky som är fullmatad med smaker. Husstilen är nästan som en godisskål där bär och frukt, nötter och sötma samsas i en maltig och muskelstinn kropp. Ofta bjuder, i synnerhet äldre Arran, också på en liten rökpuff som sjunger diskret i eftersmaken och kompletterar smakbilden på ett sublimt och smått unikt sätt.

Arran har ett ganska tydligt fingeravtryck. Den runda maltigheten är lätt att känna igen och kvaliteten är alltid pålitlig. Få destillerier är lika stabila som Lochranza och frågan är om något annat nystartat destilleri kan mäta sig med Arrans framgångar.

Att Arran skulle bli en framgångssaga, var det få som trodde på vid starten. Då, vid 1990-talets början gungade fortfarande den skotska industrin i svallvågorna efter den stora nedläggningsvågen tio år tidigare. Den berömda whiskysjön ”The Whisky Loch” hade skapats av många års överproduktion, lagerhusen var överfyllda och trenden i världens barer var inte längre ”whisky on the rocks” utan färgglada vodkadrinkar.

Chivas-direktören Harold Currie trotsade alla olyckskorpar och när han 1995 kunde förverkliga sin livsdröm och inviga sitt efterlängtade destilleri i Lochranza på norra delen av ön visade det sig att allting hade vänt och att tiden var perfekt. Ett växande intresse för Skottlands destillerier hade åter börjat blomma.

Det var nu whiskymässor, whiskyklubbar och whiskyentusiaster började dyka upp lite varstans och Arran tog snabbt plats på mångas läppar som det nya destilleriet. Arran blev ett skolexempel på hur man startar destillerier och har på många sätt utgjort en mall för dem som kommit efter.

Trots att efterfrågan var stor på Arrans buteljeringar, långt större än man hade räknat med, så hade man sinnesnärvaro att inte tömma lagerhusen utan lägga undan ett mognadslager för en framtida åldersbestämd range. Att ett destilleri som började destillera 1995 redan kan ha en 25-åring i sin core range är smått osannolikt och något vi tacksamt bara kan lyfta på hatten för. Arran 25 Years Old har lagrats på 55% sherryfat och resten bourbon, den är destillerad 1997 och buteljerad vid 46%.

I lager

Arran 25 Years Old Single Malt, 46%

Säljstart

Fredag 8 mars, utvalda butiker (5 st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41635-01

Alkoholhalt:

46%

Ursprung:

Lochranza, Isle of Arran, Highlands, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Isle of Arran Distillers

Destilleri:

Lochranza Distillery

Destillerad:

1997

Buteljerad:

2022

Destillation:

Dubbeldestillation i två washstills på 7.000 liter och två spirit stills på 4.000 liter. Båda panntyperna har raka lyne arms. Långsam destillation, ca 6 liter/minut vid middle cut.

Ålder:

25 år

Råvara:

Huvudsakligen orökt Concerto malt

Vatten:

Vatten från floden Easan Biorach Burn som rinner utanför destilleriet

Fat:

50% Sherry Butts, 45% Bourbon Barrels, 5% Sherry Hogsheads

Jäsning:

55–70 timmar. Sex washbacks av Douglasgran på 13.000 liter.

Övrigt:

Ingen kylfiltrering, inga tillsatta färgämnen.

Totalt antal flaskor:

Anges ej.

Antal flaskor till Sverige:

60 fl.

PRIS

4 579 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Bärnsten.

Doft:

Doftrik med tydlig, men elegant, ekfatston, röda juläpplen, valnötter och lätt kryddigt inslag av muskot. Söta toner av sultanrussin och mörka körsbär.

Smak:

Fyllig med toner av apelsin, mandarin, honung, vanilj, rostad mandel, muscovadosocker och vitpeppar.

Eftersmak:

Lång och kryddig med mörk choklad, valnötter och mörka bär.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.