Sök
Stäng denna sökruta.

Speymalt – Klassisk Macallan från Gordon & MacPhail

Speymalt är Gordon & MacPhails varumärke för Macallan-buteljeringar, ett destilleri som George Urquhart tidigt inledde samarbete med och som Gordon & MacPhail buteljerat i olika omfattning sedan dess. Macallan var länge ett destilleri som i princip inte buteljerade sin whisky som singelmalt, utan allt gick till blendindustrin. Det sägs till och med att den första annonsen som Macallan någonsin tog fram för att marknadsföra en flaska singelmalt gjordes så sent som på 1970-talet, då ägarfamiljen förvånat kunde konstatera att deras whisky blivit populär.

Macallan blev ett av de första destillerierna som tog plats på premiummarknaden. Att ha en flaska Macallan i hyllan blev tidigt en symbol för att man hade sofistikerad smak och exklusiva vanor. Det som gjorde Macallan så speciell var att den nästan undantagslöst lagrats på sherryfat. Mäktigt sherrylagrad whisky blev en stil som stack ut och som fick en stor skara fans. Macallan var det destilleri som banande väg när den sherrylagrade whiskystilen på allvar började tjusa whiskyvärlden. Än i dag anser många att just sherryfat är formel 1 inom whiskylagring. Macallans whisky blev så populär att volymerna sköt i höjden, vilket gjorde att det inte längre var möjligt att hålla fast vid policyn att enbart lagra på sherryfat. Istället gick man mer och mer över till bourbonfat och destilleriets särart blev mer mainstream.

Gordon & MacPhail, däremot, har fortsatt att fylla Macallans whisky på first fill sherryfat och deras Speymalt-buteljeringar erbjuder således en fin möjlighet att uppleva klassisk Macallan i destilleriets klassiska sherrystil.

Nu har Gordon & MacPhail buteljerat ett tjugoårigt Macallanfat, enbart för den svenska marknaden. Det är ett fullmatat sherryfat som gav 309 mörka och härligt smakintensiva flaskor.

Slutsåld

Speymalt Macallan 2003, First Fill Sherry Hogshead, 20 Years Old, 58,1%

Säljstart

Fredag 22 mars, utvalda butiker (ca 5st) samt webblager, kl. 10:00

Ytterligare produktinformation

Artnr:

41646-01

Alkoholhalt:

58,1%

Ursprung:

Speyside, Skottland

Typ:

Single Malt Scotch Whisky

Producent:

Gordon & MacPhail

Destilleri:

Macallan Distillery

Destillerad:

24 september, 2003

Buteljerad:

29 september, 2023

Ålder:

20 år

Fat:

First Fill Sherry Hogshead, Cask No. 13603612

Övrigt:

Ej kylfiltrerad, ej färgad. Single Cask för Sverige.

Totalt antal flaskor:

309 fl.

Antal flaskor till Sverige:

309 fl.

PRIS

3 875 kr

STORLEK

70 cl

RÖKIGHET

Smaknoter

Färg:

Mahogny.

Doft:

Stor doft med toner av rostad ek, russin, vanilj, mörk kola och apelsinzest.

Smak:

Smakrik och kryddig med inslag av mörk choklad, apelsin och rostad ek.

Eftersmak:

Kraftfull och lång med drag av rostad mandel.

Fler nyheter

Inga fler webbartiklar att visa

Speyside

Speyside är en whiskyregion i skotska högländerna i närheten av ett flertal floder, bland annat Spey.

Speyside har den största koncentrationen av whiskydestillerier i Skottland, ungefär hälften (ca 50) av destillerierna som tillverkar single malt whisky ligger här. Normalt har whisky från Highlands och Speyside ganska stor skillnad i smak. Whiskyn från Speyside är oftast lätt, elegant och utan större rökighet. Många av Skottlands mest kända whiskymärken kommer från Speyside, till exempel Glenfiddich, The Glenlivet, Glenfarclas och Macallan. Prefixet glen- förekommer ofta i Speyside och betyder dalgång.

I området finns bland annat floderna Findhorn, Lossie, Livet, Avon, Spey, Bogie och Deveron. Bland destillerier är namn med ”Glenlivet” populära och åtskilliga bindestrecks-Glenlivet finns, varav huvuddelen inte ligger vid floden Livet.

Välkommen!

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltliga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år.